De motie van Michel Becker (AVA) voor het instellen van een adviesraad werd met ruime meerderheid aangenomen.
De motie van Michel Becker (AVA) voor het instellen van een adviesraad werd met ruime meerderheid aangenomen. René de Leeuw

Amstelveen biedt beperkte subsidie aan twee lokale omroepen

25 maart 2021 om 15:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdag akkoord gegaan met het voorstel om een beperkte subsidie toe te kennen aan twee lokale omroepen: RTVA en het nieuwe AAN! De raad wil echter discussie over toekomstige subsidies en uitzendlicenties niet meer zelf voeren, maar overlaten aan een nieuw te vormen, onafhankelijke adviesraad. Dat laatste werd besloten op basis van een motie van AVA, die met ruime meerderheid werd aangenomen.

“We hebben het na tien jaar discussie helemaal gehad met RTVA,” aldus AVA-raadslid Michel Becker. “Het is in die tijd de politiek niet gelukt dit probleem structureel op te lossen. Daarom lijkt het verstandig om de politiek hierbuiten te halen en subsidieaanvragen van omroepen voortaan te laten beoordelen door een onafhankelijke adviesraad. Deze adviesraad moet ook in 2024 het Commissariaat voor de Media adviseren over een nieuwe licentieaanvraag.” In de motie vroeg Becker de mogelijkheid van zo’n adviesraad te onderzoeken. Alleen BBA en SP stemden tegen.

KWALITEIT Die adviesraad is echter iets voor de toekomst. De gemeenteraad moest woensdagavond eerst beslissen over een collegevoorstel om vanaf nu twee lokale omroepen te steunen met elk 60.444 euro. Een groot deel van de oppositie had er weinig vertrouwen in dat die omroepen voor zo’n klein bedrag voldoende kwaliteit kunnen leveren. Vier partijen – BBA, GroenLinks, ChristenUnie en SP – stemden tegen, niet genoeg voor afwijzing van het voorstel.

SP, BBA en GroenLinks probeerden met twee amendementen en een motie nog wel het tij te keren. Vergeefs. Amendementen en motie haalden het alle drie met 12 stemmen voor en 23 tegen niet. Zo diende de SP een amendement in op het collegevoorstel om gemeentesubsidie alleen toe te kennen aan de omroep die door het Commissariaat van de Media officieel is aangewezen als lokale omroep. Want volgens Marina Casadeï (SP) heeft de raad nooit besloten tot twee omroepen. Ilika Polderman (GroenLinks) stelde voor: “Laten we alleen de omroep met licentie subsidiëren. Andere omroepen nodigen we uit de komende jaren te laten zien wat zij kunnen en die kunnen dan in 2024 een licentieaanvraag doen.”

OPGEROEPEN Wethouder Rob Ellermeijer wees erop dat de gemeenteraad zelf heeft opgeroepen tot nieuwe omroepinitiatieven: “Daar heeft AAN! gehoor aan gegeven en die voldoet ook aan de criteria van de gemeente, waaronder samenwerking met NH Media. AAN! heeft aangegeven met 60.000 euro van start te kunnen en kwaliteit te kunnen leveren. Die omroep moet zich nog bewijzen, maar we willen haar een kans geven.”

In de weggestemde motie vroeg Ewa Petiet (BBA) om een onafhankelijke bemiddelaar die de beide omroepen moet bewegen tot samenwerken: “Immers, beide omroepen hebben aangegeven open te staan voor samenwerking.” Ellermeijer hoopt, net als de raad, dat RTVA en AAN! gaan samenwerken, maar zag niets in de motie: “Beide omroepen hebben volwassen bestuurders en kunnen zelf de mogelijkheden hiervoor verkennen. Voor de gemeente zie ik hiervoor op dit moment geen taak.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie