Inwoners konden maandag en dinsdag onder meer in het raadhuis vervroegd hun stem uitbrengen
Inwoners konden maandag en dinsdag onder meer in het raadhuis vervroegd hun stem uitbrengen Foto: Gemeente Amstelveen

Ruim tienduizend stemmen uitgebracht in Amstelveen per brief en bij vervroegd stemmen

17 maart 2021 om 11:56 Overig

AMSTELVEEN Ruim tienduizend stemgerechtigde inwoners van Amstelveen hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om al voor 17 maart hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Inwoners die tot een coronarisicogroep behoren konden maandag en dinsdag al hun stem uitbrengen in een van de vier hiervoor speciaal opengestelde stemlokalen. Van deze mogelijkheid maakten respectievelijk 2.406 en 2.376 inwoners gebruik. Daarnaast heeft de gemeente inmiddels al circa 5.800 briefstemmen binnengekregen van inwoners van 70 jaar en ouder die van deze speciaal voor hen geboden mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.

Ook vandaag komen er nog met zakken post binnen,” zo meldt een gemeentewoordvoerster. Briefstemmen kunnen ook nog vandaag tot 21.00 uur bij het gemeentehuis worden afgegeven. Van de 5.800 briefstemmen die inmiddels zijn gesorteerd, is 3,5 procent afgekeurd. Het gaat dan onder meer om briefstemmen waarbij de stempas niet is meegestuurd. 

STEMGEHEIM Eerder dreigden ook de briefstemmen van mensen die de stempas en het stemformulier in één envelop hadden gedaan ongeldig verklaard te worden, omdat het stemgeheim zo niet gewaarborgd kon worden. Omdat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gisteren de regels heeft versoepeld, tellen deze stemmen nu wel gewoon mee. 

38 STEMLOKALEN Vandaag kunnen alle overige stemgerechtigde inwoners van Amstelveen hun stem uitbrengen. De 38 stemlokalen hebben vanmorgen om 7.30 uur de deuren geopend voor de Tweede Kamerverkiezingen. Kiesgerechtigden kunnen daar met een stempas, identiteitsbewijs én mondkapje tot  21.00 uur hun stem uitbrengen. Volgens de gemeentewoordvoerster worden de stembureaus in Amstelveen gedurende de gehele ochtend al goed bezocht.


-

Burgemeester Tjapko Poppens bracht vanmorgen zijn stem uit
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie