Sopraan Arleen van Wijland zingt samen met tenor Joost van Velzen het Stabat mater dolorosa.
Sopraan Arleen van Wijland zingt samen met tenor Joost van Velzen het Stabat mater dolorosa. Marjolijn Lamme

Stabat mater dolorosa op 21 maart in de Kruiskerk

12 maart 2021 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN In een muzikale vesper in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, wordt zondag 21 maart het Stabat mater dolorosa van de Franse barokke componist Marc-Antoine Charpentier uitgevoerd. De vesper begint om 16.30 uur. 

Vanwege de coronabeperkingen worden er in de kerk slechts dertig mensen toegelaten. Vooraf aanmelden is dus verplicht. Dat kan via cantate@kruiskerk-amstelveen.nl. Voor mensen die thuis de vesper willen volgen, zendt de Kruiskerk ook een live-stream uit. Die kan vanaf 16.30 uur gevolgd worden via www.kerkdienstgemist.nl of via een link op de website van de Kruiskerk, www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, is voor deze muzikale vesper een Stabat mater uitgezocht dat door twee solisten gezongen wordt, sopraan Arleen van Wijland en tenor Joost van Velzen. Zij worden begeleid door een klein barokensemble onder leiding van Henk Trommel, de cantor-organist van de Kruiskerk. Hij speelt zelf ook zowel op het kistorgel als op het grote orgel. Hanna Rijken, musicus en theoloog, is de liturg. 

Charpentiers Stabat mater is een onderdeel van zijn tien ‘Meditaties voor de Vastentijd’, waarin de weg van Christus tot aan zijn kruisiging muzikaal wordt uitgebeeld. Het Stabat mater, van oorsprong een middeleeuws gedicht, is in de loop der eeuwen vele malen op muziek gezet. Het is waarschijnlijk zo populair geworden omdat in de tekst ‘wijzelf’ naast Maria, Jezus’ moeder, staan en met haar meelijden als zij haar stervende zoon ziet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie