Muntenman Toon Borst (links) en bussenschilder Bert Bronkhorst hopen nog veel vreemde valuta in te zamelen voor het goede doel.
Muntenman Toon Borst (links) en bussenschilder Bert Bronkhorst hopen nog veel vreemde valuta in te zamelen voor het goede doel. Eigen foto

Inzameling ‘vreemde’ munten en biljetten voor het goede doel

25 februari 2021 om 13:20 Overig

AMSTELVEEN De inzameling van buitenlandse munten en biljetten vanuit kinderboerderij ‘t Brinkie in Amsterdam Zuidoost bestaat dit voorjaar precies 20 jaar. Aanvankelijk was de opbrengst voor de vanwege een Mond- en KlauwZeer-uitbraak noodlijdende kinderboerderij maar later ging het geld naar allerlei goede doelen. In die jaren is het aantal plekken waar mensen hun ‘waardeloze’ vreemde valuta kunnen inleveren, flink gegroeid. Sinds 2009 wordt ook in Amstelveen ingezameld. 

Toon Borst, in 1984 de oprichter van ‘t Brinkie en penningmeester, kwam op het idee om vreemde valuta in te zamelen toen de euro werd ingevoerd. Veel mensen zouden toch niet meer naar al die landen op vakantie gaan, was zijn veronderstelling. Achteraf is dit een ‘gouden greep’ gebleken. De opbrengst is inmiddels meer dan een half miljoen euro. 

Inleveren kan in de Brinkie-bussen die aanvankelijk alleen in Amsterdam Zuidoost stonden maar na de tsunami in Thailand, eind 2004, ook elders in Amsterdam en nu ook op drie plekken in Amstelveen: op de vrijdagmarkt bij Koch de fruitman en Sieraden Paula en bij EKO PLAZA in de Van der Hooplaan. In Amstelveen werd tot nu toe voor in totaal 6.720 euro aan vreemde valuta ingezameld. Daarvan ging 2.100 euro naar de Stichting Speelboerderij Elsenhove in Amstelveen. 

De opbrengst gaat ook naar Amsterdamse projecten zoals kinderboerderijen, de Amsterdamse Straatkrant en Stichting Regenboog en naar projecten in ontwikkelingslanden zoals een school in Accra (Ghana) en een zorgboerderij voor meervoudig gehandicapte kinderen in India. Sinds 2015 gaat er ook geld naar de vluchtelingen op Lesbos en bij grote rampen naar Giro 555 van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties.

Het is de bedoeling ook in de komende jaren nog tot tot 30 december 2031 dóór te gaan met de inzameling. Dat is de datum waarop de guldenbiljetten nog voor euro’s kunnen worden omgeruild bij de Nederlandse Bank. In de komende weken wordt ‘vol gas’ gegeven bij de inzameling van de Spaanse peseta’s die nog tot half mei dit jaar in Spanje euro’s kunnen opbrengen. Alle vreemde valuta en guldens zijn welkom. Daarmee kunnen de kinderen van de vluchtelingen in de kampen Kara Tepe en Moria op Lesbos geholpen worden. Kijk voor informatie op www.muntenactie.nl  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie