Het betreffende fragment uit Zondag met Lubach.
Het betreffende fragment uit Zondag met Lubach. Zondag met Lubach

Reactie gemeente op Zondag met Lubach: ‘Amstelveen bracht geen weglakkosten in rekening’

22 februari 2021 om 17:06 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft geen kosten in rekening gebracht voor het weglakken van vertrouwelijke passages uit documenten die bewoners van het Oude Dorp in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) hadden opgevraagd. Dat stelt de gemeente in een schriftelijke verklaring. Ze reageert daarmee op de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ waarin Arjen Lubach stelde dat Amstelveen hiervoor naar verluidt 1.600 tot 3.200 euro had gevraagd.

Lubach baseerde dat op een artikel op de website van het Amstelveens Nieuwsblad waarin de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) dit naar buiten bracht. Volgens de gemeente was de bewering van BBA echter niet juist. ‘Er is niets in rekening gebracht voor een WOB-verzoek door bewoners uit het Oude Dorp. Het was een zeer omvangrijk verzoek. De geschatte leges voor het totale verzoek bedroegen 1.600 euro aan printkosten (4.600 pagina’s), niet voor lakkosten. Waar het bedrag van 3.200 euro vandaan komt is de gemeente niet bekend,’ aldus de schriftelijke verklaring.

De gemeente is vervolgens met de aanvragers van de stukken in gesprek gegaan. “Om hen tegemoet te komen heeft de gemeente een lijst verstrekt met de stukken die beschikbaar zijn, zodat verzoekers gerichter documenten kunnen opvragen. Daarop hebben de WOB-verzoekers hun verzoek aangepast, waarna de geschatte leges rond de 80 euro uitkwamen. Op basis van de huidige legesverordening van de gemeente worden kosten voor WOB-verzoeken boven de 80 euro aan de indieners van het verzoek in rekening gebracht. Verzoekers hebben nog niet aangegeven of ze bereid zijn de eventuele kosten te betalen en hun WOB-verzoek door te zetten. Er is om die reden nog geen besluit genomen op hun WOB-verzoek. Op grond van de Wet openbaarheid bestuur mag bepaalde informatie niet openbaar gemaakt worden, hierbij valt te denken aan namen van bijvoorbeeld bewoners. Dit betekent dat bepaalde stukken uit de documenten weggelakt moeten worden,’ aldus de gemeente in de schriftelijke reactie op de uitzending van Zondag met Lubach.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie