Media-wethouder Rob Ellermeijer.voor de microfoon van RTV Amstelveen
Media-wethouder Rob Ellermeijer.voor de microfoon van RTV Amstelveen RTVA

College wil 2 lokale omroepen steunen, RTV Amstelveen pleit voor 1 sterke omroep

17 februari 2021 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W dient een voorstel bij de gemeenteraad in om aan twee lokale omroepen financiële steun te gaan bieden. Het college wil het beschikbare budget verdelen over de bestaande zender RTV Amstelveen en het nieuwe omroepinitiatief ‘AAN!’. Het bestuur van RTV Amstelveen is het daar niet mee eens. Het roept de gemeenteraad op om het bedrag dat in de gemeentebegroting beschikbaar is voor de post ‘lokale omroep’ niet te versnipperen over meerdere partijen. ‘De kans is anders groot dat geen van deze partijen op termijn in staat zal blijven een volwaardig aanbod te realiseren,’  aldus het omroepbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Het meldt daarin ook graag bereid te zijn om de mogelijkheden van samenwerking met de stichting AAN! op korte termijn te onderzoeken. 

Deze stichting heeft volgens het RTVA-bestuur geen wezenlijk andere doelstelling en aanpak in gedachten dan RTV Amstelveen. Het verwijst daarbij naar het beleidsplan van AAN! en en naar uitingen op internet. ‘AAN! beschikt alleen niet over een licentie van het Commissariaat voor de Media, die het mogelijk maakt via alle kanalen actief te zijn zoals uitzending op een Amstelveens tv-kanaal. En dat maakt sommige doelgroepen toch moeilijker bereikbaar,“ aldus het bestuur van de omroep die op 17 november 2020 door het Commissariaat opnieuw werd aangewezen als de Amstelveense publieke lokale omroep voor de komende jaren.

SAMENWERKING Het bestuur van RTV Amstelveen zegt graag bereid te zijn de mogelijkheden van samenwerking met AAN! snel te verkennen. Volgens het bestuur kan de Amstelveense gemeenschap daarmee echt een dienst bewezen worden. Aanvankelijk was het de bedoeling van RTVA om samen met NH Media een professionele nieuwsredactie op te zetten, maar toen bleek dat de gemeente daarin niet wilde investeren, haakte NH Media af. RTVA besloot vervolgens weer zelfstandig verder te gaan. Dat heeft sinds eind oktober geresulteerd in diverse nieuwe programma’s en activiteiten op internet, sociale media en op het Amstelveense tv-kanaal. Verder liet RTVA vanaf dat moment weten graag samen te werken met andere partijen uit Amstelveen die een positieve bijdrage willen leveren aan de lokale journalistiek.

PROFESSIONELE STAF Volgens het omroepbestuur kunnen continuïteit en een volwaardig programma op de langere termijn echter alleen gegarandeerd worden als niet uitsluitend met vrijwilligers gewerkt hoeft te worden. Dat zou volgens RTVA namelijk het geval moeten zijn als de gemeentelijke bijdrage beperkt blijft tot het wettelijk verplichte minimum van circa 5.000 euro per maand. ‘Dat is nauwelijks voldoende om de vaste kosten te kunnen betalen,’ aldus het bestuur. ‘Een lokale omroep kan slechts kwaliteit leveren als een zekere professionele basis bestaat. Zo’n beperkte professionele staf maakt het mogelijk om naast de eigen taken, stagiairs en vrijwilligers te begeleiden en hen te helpen de juiste journalistieke keuzes te maken.’

MINIMUMBEDRAG Om dit mogelijk te maken, heeft het RTVA-bestuur een begroting opgesteld, waarmee wordt gevraagd om een gemeentelijke bijdrage van 157.000 euro. “Deze begroting is, inclusief de betaling van de parttime vakmensen, beperkt tot de strikt noodzakelijke kosten”, aldus RTVA. Volgens een recent rapport van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur is dit ook ongeveer het minimumbedrag dat voor een gemeente als Amstelveen noodzakelijk is om op termijn een volwaardige lokale omroep in stand te houden.

RUIMTE VOOR NIEUWE OMROEP Het college van B en W wil echter naast RTV Amstelveen ook de nieuwe lokale omroep AAN! financieel ondersteunen. Het gemeente besloot in het najaar ruimte te bieden voor deze omroep, omdat het gemeentebestuur ontevreden was over het aanbod van RTVA op de diverse mediakanalen. De gemeenteraad gaf daarom ook een negatief advies aan het Commissariaat voor de Media over verlenging van de uitzendlicentIe. RTVA kreeg de licentie echter toch voor 5 jaar toegekend, omdat de omroep volgens het Commissariaat aan alle formele voorwaarden voldeed

RICHTSNOERBEDRAG Het college kan daardoor niet om RTVA heen. De omroep valt daardoor onder de zorgplicht voor het bekostigen van het functioneren van de aangewezen media-instelling. Het wil echter ook subsidie verstrekken aan AAN! om daarmee het Amstelveense medialandschap te verrijken met een extra omroep. Het college wil beide mediaorganisaties een subsidie bieden conform het landelijke richtsnoerbedrag van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.Dat is 1,32 euro per huishouden. In totaal gaat dat dan om circa 55.000 euro per omroeporganisatie.

NIEUWE DOELGROEPEN “Het medialandschap verandert, zo ook de manier waarop mensen nieuws consumeren,” zegt wethouder Rob Ellermeijer (Media) in toelichting op het voorstel. “Daarom is het belangrijk nieuwe initiatieven te stimuleren en een kans te geven. Het gaat erom dat Amstelveners goede en vernieuwende nieuwsvoorzieningen hebben, die bovendien nieuwe doelgroepen bereiken. Dat geldt voor de nieuwe initiatieven maar ook voor de gevestigde partijen.”

SAMENWERKING MET NH MEDIA De wethouder wijst erop dat AAN! met succes de samenwerking met de regionale partner NH Media heeft gezocht. AAN! kan daarvoor volgens hem, als omroep via internet alle mediakanalen benutten en in de samenwerking met NH Media ook gebruik maken van de licentie van NH Media. “Zo is er een situatie ontstaan waarin Amstelveen het medialandschap kan verrijken met twee lokale omroepen,” aldus Ellermeijer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie