Afbeelding
docP - BDS Nederland

Protest in Amstelveen tegen veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist: naam fietspad omgedoopt

Overig

AMSTELVEEN DocP - BDS Nederland heeft vanmorgen het Ben Goerion fietspad te Amstelveen omgedoopt tot ‘Issa Amro, Palestijns mensenrechtenverdediger’ fietspad. Aanleiding is de veroordeling van Issa Amro door een militaire rechtbank in Israël. De mensenrechtenactivist werd woensdag veroordeeld voor zijn rol in een aantal vreedzame protesten tussen 2010 en 2016 in Hebron. 

Het Ben Goerion fietspad ligt vlakbij het Amstelveense Sinai Centrum aan de Laan van de Helende Meesters. Het fietspad is vernoemd naar de eerste premier van Israël, David Ben-Goerion. Vanmorgen is het naambord vervangen door een bord met de naam van Issa Amro. 

GEWELDLOZE ACTIE Hij is een van de oprichters van de Youth Against Settlements-groep in Hebron. Hij en zijn groep zetten zich volgens Docp  (stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina) in voor geweldloze actie tegen de Israëlische nederzettingen in Hebron en de beperkingen die de Israëlische autoriteiten in de stad aan de Palestijnen opleggen. De militaire rechter veroordeelde Issa Amro woensdag onder meer vanwege obstructie van een soldaat in functie en deelname aan demonstraties zonder vergunning. De strafmaat moet nog bepaald worden, maat Amro hangt een jarenlange gevangenisstraf boven zijn hoofd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept al sinds 2016 op de aanklachten tegen Issa Amro te laten vallen, en heeft opgeroepen tot schrijfacties.

BEROEP OP REGERING DocP doet een  dringend beroep op de Nederlandse regering en in het bijzonder de minister van Buitenlandse zaken Stef Blok, om alles te doen wat in hun vermogen ligt qua politieke middelen om de Israëlische autoriteiten te overreden de aanklachten tegen Issa Amro en andere Palestijnse mensenrechtenverdedigers in te trekken.

Op 17 mei 2018 werd het straatnaambord met de naam van Ben Groerion onthuld in het bijziijn van zijn kleinzoon Alon Ben-Goerion. Hij was op uitnodiging van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Nederland en kwam voor deze onthulling naar Amstelveen. De fietspad kreeg de naam van de eerste Israëlische premier vanwege het 70-jarig bestaan van de staat Israël. Volgens DocP was Ben Goerion mede verantwoordelijk voor de verdrijving van 750.000 Palestijnen van hun huis en haard in 1948.

advertentie