Telefooncirkels kunnen ertoe bijdragen dat inwoners zich minder geïsoleerd en alleen voelen.
Telefooncirkels kunnen ertoe bijdragen dat inwoners zich minder geïsoleerd en alleen voelen. Pixabay

‘Telefooncirkels in Amstelveen extra onder aandacht brengen in coronaperiode’

27 januari 2021 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN Zelfstandig gemeenteraadslid Jacqueline Höcker vraagt het college van B en W om de telefooncirkels van het Rode Kruis en Partcipe in deze coronaperiode extra onder de aandacht te brengen van de Amstelveense bevolking. Dat is volgens haar nodig omdat veel mensen zich in de periode gedeprimeerd voelen en afgesneden zijn van hun sociale omgeving. In de telefooncirkels bellen deelnemers elkaar in een vaste volgorde om te horen of alles in orde is. Höcker heeft haar oproep om dit te stimuleren via schriftelijke vragen bij het college aangekaart. 

‘Door het vele thuis moeten blijven en de fysieke afstand die het met zich meebrengt, blijkt het welzijn van niet alleen ouderen en kwetsbaren, maar ook gezonde alleenstaanden, af te nemen,’ stelt Jacqueline Höcker. ‘Telefooncirkels kunnen ertoe bijdragen dat inwoners zonder verplichtingen nieuwe vriendschappen kunnen sluiten en zich minder geïsoleerd en alleen zullen voelen.’ Ook kan het de deelnemers en goed gevoel geven, omdat ze eraan kunnen bijdragen dat anderen zich minder depressief en eenzaamheid voelen. 

JONGEREN De telefooncirkels kunnen volgens haar ook voor jongeren een uitkomst bieden in deze crisisperiode. “Ook voor hen kan via social media en telefooncirkels de pijn worden verlicht. Het Rode Kruis en ook Participe hebben telefooncirkels. Het principe bestaat eruit om uit sociaal oogpunt op elkaar te letten, maar ook om gewoon even contact te hebben en een gesprek te voeren en nieuwe vriendschappen te sluiten.’

CONTACTCIRKEL RODE KRUIS Bij de Contactcirkel Rode Kruis Amsterdam-Amstelland hebben de deelnemers bijvoorbeeld iedere dag op een afgesproken tijdstip even contact. Een vrijwilliger van de Rode Kruis-afdeling belt de eerste deelnemer om te horen of alles nog in orde is. Deze deelnemer belt de volgende en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger en zo is de cirkel weer rond. Als een van de deelnemers geen gehoor geeft, gaat er iemand naar het huisadres en en wordt indien nodig hulp ingeschakeld.

VRAGEN Jacqueline Höcker wil onder meer van het college weten wat zijn ervaring met de telefooncirkels zijn en of het bereid is om deze extra onder de aandacht te brengen van de Amstelveense samenleving. Ze vraagt verder welke acties het college zou kunnen nemen om negatieve effecten van de coronacrisis via telefooncirkels te verminderen. Tot slot wil ze weten welke samenwerkingspartners het college eventueel kan inschakelen om een netwerk van telefooncirkels te organiseren.

Jacqueline Höcker maakte voorheen deel uit van de gemeenteraadsfractie van Actief voor Amstelveen. Op 13 januari maakte ze bekend uit de fractie te stappen en als zelfstandig raadslid verder te gaan. Haar fractie krijgt de naam ‘Lijst Höcker’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie