Studentencampus Uilenstede
Studentencampus Uilenstede Gemeente Amstelveen

Verlenging maximale verblijfsduur in studentenhotel Uilenstede naar jaar

23 januari 2021 om 14:00 Overig

AMSTELVEEN Het Amstelveense college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de maximale verblijfsduur in het nog te bouwen studentenhotel Student Experience in Uilenstede/Kronenburg te verlengen van de aanvankelijk vastgelegde zes naar twaalf maanden. Het Studentenhotel met 502 kamers van Student Experience komt  aan Uilenstede 471-473, op de noordzijde van het terrein waar de gebouwen van het GAK en de Belastingdienst zijn gesloopt.

Student Experience is een ontwikkelaar van hotelconcepten voor (internationale) studenten en academici. Het bedrijf wil ook in het aan Uilenstede grenzende Kronenburg voorzien in de vraag naar tijdelijke huisvesting voor de internationale doelgroep. Dit soort huisvesting ontbreekt volgens het college momenteel en sluit goed aan bij de studentencampus Uilenstede. Er komen naast de 502 gemeubileerde kamers, ondersteunende horeca, vergaderruimtes en een wasserette. Een deel van die voorzieningen is ook voor de buurt beschikbaar.

RENDABELE EXPLOITATIE Volgens gemeentelijk beleid is de maximale verblijfsduur zes maanden. B en W stellen de raad nu voor om hiervan in dit geval af te wijken en het maximum naar twaalf maanden te verhogen. Het college doet dat nadat Student Experience hiervoor een verzoek had ingediend omdat uit onderzoek is gebleken dat rendabele exploitatie bij een maximale verblijfsduur van zes maanden niet mogelijk is..

CORONAPANDEMIE In een voorovereenkomst was reeds afgesproken dat Student Experience nog onderzoek zou doen naar de haalbaarheid van de exploitatie van het studentenhotel bij een verblijfsduur van zes maanden. Vanwege de recente ontwikkelingen rondom de coronapandemie en met het aantoonbaar teruglopen van de aantallen (buitenlandse) studenten, heeft dit onderzoek volgens het college een nieuwe impuls gekregen. Na voltooiing van het onderzoek is de conclusie van Student Experience dat zes maanden een té korte verblijfsduur is om voldoende Nederlandse of internationale studenten te motiveren om zich in te schrijven voor het huren van een kamer. Door het uitblijven van voldoende huurders zou de de exploitatie van het studentenhotel onhaalbaar worden. Een verlenging van de verblijfsduur naar twaalf maanden zou dit probleem ondervangen. De verblijfsduur van 12 maanden sluit beter aan op onderwijsprogramma’s voor internationale studenten. Om die reden heeft het bedrijf een verzoek ingediend om de verblijfsduur van extended stay naar maximaal twaalf maanden te verlengen.

Het voorstel komt op donderdagavond 4 februari aan de orde in de raadcommissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie