Afbeelding
Pixabay

GroenLinks vraagt standpunt Amstelveen over giften aan bijstandgerechtigden

20 januari 2021 om 12:58 Overig

AMSTELVEEN GroenLinks heeft het college van B en W gevraagd hoe Amstelveen omgaat met giften aan bijstandsgerechtigden. Dat naar aanleiding van recente commotie over het voorval in de gemeente Wijdemeren waar iemand met een een bijstandsuitkering niet vermeld had boodschappen van haar moeder te hebben ontvangen en daardoor 7000 euro terug moest betalen.

Uit nadere berichtgeving kwam volgens GroenLinks naar voren dat gemeenten verschillend omgaan met dit soortsituaties. Het verschil kan zitten in de hoogte van een eventuele vrijstelling voor giften en de manier waarop wordt omgegaan met handhaving van de regels.

De vragen aan het college zijn ingediend door GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer. Ze wil onder meer weten of Amstelveen een vrijstelling kent voor giften voor mensen in de bijstand en zo ja hoe hoog die vrijstelling is. Ook vraagt ze informatie over de criteria voor een vrijstelling.

VOEDSELBANK EN DIACONIE Ze wil ook weten hoe het college aankijkt tegen het regelmatig ontvangen van boodschappen van familie of organisaties zoals de Voedselbank of de diaconie. Ze vraagt of deze giften ook onder de informatieplicht vallen en zo ja, hoe de controle hierop plaatsvindt. Ze wil ook weten welke ruimte er bestaat bij het toepassen van de regels in het licht van de concrete omstandigheden van de bijstandsgerechtigde. 

FINANCIËLE PROBLEMEN Tot slot vraagt Kruijer in hoeverre bij een eventuele beslissing tot het terugvorderen en opleggen van een boete gekeken wordt of dit leidt tot grote financiële problemen voor de bijstandgerechtigde. Dat kan er dan weer toe leiden dat betrokkene een beroep moet doen op de schuldhulpverlening. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie