Burgemeester Tjapko Poppens bij de onthulling van het monument met de 166 namen van de in de oorlog vermoorde Amstelveense Joden.
Burgemeester Tjapko Poppens bij de onthulling van het monument met de 166 namen van de in de oorlog vermoorde Amstelveense Joden. Gemeente Amstelveen

Amstelveen werkt toch mee aan plaatsing ‘Stolpersteine’ ter herdenking oorlogsslachtoffers

11 januari 2021 om 21:27 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen werkt toch mee aan de plaatsing van ‘Stolpersteine’ ter herdenking van de Amstelveense slachtoffers van Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Het gemeentebestuur heeft zijn mening herzien nadat het de nodige kritiek kreeg na het verschijnen van een artikel in het Parool over de afwijzing van een aanvraag voor plaatsing van deze individuele herdenkingstekens voor drie Joodse ingezetenen.

De gemeente wees de aanvraag in instantie af, omdat zij heeft gekozen voor een gezamenlijke manier van herdenken. Vorig jaar is er in de bocht van de Amsterdamseweg ter hoogte van de Prins Bernhardlaan een herdenkingsmonument geplaatst met de namen van alle 166 omgekomen Amstelveense Joden. 

VERSPREID MONUMENT Daarnaast wil Amstelveen nu toch ook plaatsing toestaan van Stolpersteine (struikelstenen) op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd en veelal vermoord zijn. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en de Struikelstenen vormen een door geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 bij 10 centimeter is een messing plaatje bevestigd met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en de plaats en datum van het overlijden van het slachtoffer gegrift. 

De in eerste instantie afgewezen aanvraag betrof plaatsing van drie van dergelijke herdenkingstekens bij het voormalig ouderlijk huis van de al geruime tijd in de VS wonende Fred Ashner aan de Margriete van Clevelaan in Amstelveen. De ouders en oma van Ashner zijn vermoord in vernietigingskampen.

IN GESPREK Op basis van aanvullende gesprekken met en door nieuwe invalshoeken van diverse inwoners en organisaties, ook vanuit de Joodse gemeenschap, heeft de gemeente besloten om voortaan mee te werken aan verzoeken tot het plaatsen van Stolpersteine als individuele herdenkingstekens in Amstelveen. Daarom gaat burgemeester Poppens op korte termijn in gesprek met de aanvrager en een vertegenwoordiger van stichting Stolpersteine over de plaatsing van Stolpersteine in Amstelveen. 

GROOT ONRECHT De gemeente en de aanvrager zijn het erover eens dat het belangrijk is om de Joodse inwoners uit Amstelveen, die omkwamen in de Tweede wereldoorlog, te herdenken op een wijze die recht doet aan het grote onrecht en leed dat hen is aangedaan. In 2015 koos Amstelveen voor een gezamenlijke manier van herdenken waarin zonder onderscheid alle 166 omgekomen Amstelveense Joden een plek krijgen en worden genoemd. Daarvoor is in september 2020 het Joods Herdenkingsmonument onthuld met daarop alle 166 namen. Deze gezamenlijke manier van herdenken blijft ongewijzigd, maar naast deze collectieve manier van herdenken wil de gemeente ruimte bieden aan individuele vormen van herdenken met Stolpersteine in de openbare ruimte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie