De raad wil optimale informatie voor burgers over 'van-het-gas-af'.
De raad wil optimale informatie voor burgers over 'van-het-gas-af'. Pixabay

Onderzoek naar infocentrum energietransitie

21 december 2020 om 07:11 Overig

AMSTELVEEN De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken voor het optimaal informeren van inwoners over alles wat met de energietransitie te maken heeft. Dat gaat gebeuren na het unaniem aannemen in de raad woensdag van een motie van de PvdA voor zo’n onderzoek. 

De PvdA wil graag een centrum waar iedereen voor informatie en met zijn vragen terecht kan. Wat de PvdA betreft komt informatie niet alleen digitaal beschikbaar, maar moet je er ook met contactpersonen over kunnen praten. Als voorbeeld noemt de PvdA ‘InZicht’, het informatiecentrum over de Amstelveenlijn en de A9. Wethouder Floor Gordon is positief, maar is er nog niet uit wat het beste is: één centraal infocentrum of juist gerichte informatievoorziening in wijken als daar ‘van-het-gas-af’-projecten beginnen. Dat gaat zij onderzoeken.


VAART GroenLinks wil meer vaart in de energietransitie en ziet Amstelveen graag meedoen aan een ‘proeftuin’ van het Programma Aardgasvrije Wijken van de landelijke overheid. Binnenkort selecteert het Rijk een derde ronde van proeftuinen en GroenLinks wilde daar graag in meedingen. Voor wethouder Gordon ging dat echter te snel: “Zo’n aanvraag is prematuur. Voor een proeftuin moeten we eerst precies weten in welke gebieden we collectieve warmtesystemen, bijvoorbeeld stadsverwarming of geothermie, gaan toepassen en daarbij een warmtebedrijf selecteren dat dit dan gaat uitvoeren. We verwachten in de loop van 2021 daarover te beslissen. Pas daarna is Amstelveen in staat eventueel aan zo’n proeftuin-project mee te doen. De derde ronde proeftuinen komt daarvoor te vroeg. Verder doen we al veel op het vlak van duurzaamheid en het voorbereiden van zo’n aanvraag kost veel ambtelijke capaciteit. Veel van wat wij doen kan op draagvlak van inwoners rekenen. Maar over het daadwerkelijk aardgasvrij maken zijn inwoners nog best kritisch. Dit sneller gaan doen met onvoldoende capaciteit is daarom lastig.” Gordon zei de kansen in de gaten te blijven houden opdat Amstelveen misschien bij een vierde ronde proeftuinen wel mee kan doen. GroenLinks trok na dit antwoord een voorgenomen motie in.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie