Afbeelding
Eigen foto

Aalsmeer wil aanpassing van samenwerking met Amstelveen

10 december 2020 om 13:01 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraad van Aalsmeer besluit vanavond een voorstel om de bestaande samenwerkingsafspraken met Amstelveen te wijzigen. Aalsmeer wil haar bestuurlijke zelfstandigheid verankeren en meer grip, invloed en sturing krijgen op haar beleid en dienstverlening.  

De twee gemeenten besloten in 2012 tot samenwerking op ambtelijk niveau. Het overgrote deel van de Aalsmeerse ambtenaren verhuisde daarna naar het raadhuis in Amstelveen. De twee partners hielden wel elk hun eigen gemeentebestuur. In 2019 kwam er een kink in de kabel als gevolg van een geschil over met name de bijdrage die Aalsmeer moest leveren aan ict-kosten voor de gezamenlijke ambtelijke organisatie. De gemeenteraad van Aalsmeer besloot om de bestaande samenwerkingsovereenkomst met ingang van 2022 op te zeggen.

COMPACTE EIGEN ORGANISATIE Daarna kwamen diverse overleggen tussen beide gemeenten op gang om tot een oplossing te komen. Vanavond bespreekt de Aalsmeerse raad een voorstel van het Aalsmeerse college van B en W om met ingang van 2022 nieuwe samenwerkingsafspraken aan te gaan. Aalsmeer wil daarmee zorgen voor meer nabijheid en zichtbaarheid van de dienstverlening aan haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.  Daarnaast wil de gemeente nabijheid en verbetering van de ambtelijke ondersteuning van het gemeentebestuur. Om dat te bereiken wil Aalsmeer een eigen compacte ambtelijke organisatie opbouwen. 

EXTRA KOSTEN Dat brengt wel extra kosten met zich mee. Volgens het voorstel aan de Aalsmeerse gemeenteraad is daar de komende twee jaar drie miljoen euro voor nodig. Daarnaast brengt ook de gedeeltelijke ontvlechting van Amstelveen frictiekosten met zich mee. Vooruitlopend op de wijzigingen in de samenwerking is in oktober een proef met  een kernorganisatie Aalsmeer van start gegaan. De proef is gericht op de realisatie van nabijheid en zichtbaarheid van de ambtelijke organisatie in Aalsmeer.

AANPASSING CONTRACTEN Als de gemeenteraad van Aalsmeer vanavond met het voorste instemt, gaat het college van Aalsmeer met Amstelveen in gesprek over aanpassing van het af te nemen dienstverleningspakket. Daar moeten volgens Aalsmeer aangepaste contracten voor worden afgesloten waarbij duidelijker dan nu producten, diensten en resultaten worden beschreven en kosten transparant zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie