Van links naar rechts: Lex Berghuis, Floor Gordon, Lisa Stols, Herbert Raat en Marianne Kuiper
Van links naar rechts: Lex Berghuis, Floor Gordon, Lisa Stols, Herbert Raat en Marianne Kuiper Goulmy Design & Fotografie

Eerste kunstkast in Amstelveen ‘gereleased’

2 december 2020 om 07:15 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur) en wethouder Floor Gordon (Economische zaken en Duurzaamheid) onthulden vrijdag de allereerste kunstkast in Amstelveen. De kast staat in het Oude Dorp in de Badlaan aan de rand van het dorpsplein en is door kunstenares Lisa Stols (Lazisa) van street-art voorzien.

In de Dorpsstraat staat ook nog een klein kastje. De kasten waren al jaren een doorn in het oog van Marianne Kuiper, eigenaar van vergaderlocatie Music Meeting Lounge. “Ik ergerde mij aan die lelijke grijze kasten die continu beklad werden met ordinaire teksten en zo onze entree verpestten. Ik broedde op een oplossing en kwam op het idee om de elektriciteitskasten creatief en smaakvol te laten beschilderen. Via Lex Berghuis, initiatiefnemer van het Kunstkast-project, kwam ik in contact met Lisa.”

WERELDSTERREN Geheel in lijn met het thema van vergaderlocatie Music Meeting Lounge, waar ruim 450 elpees de collectie sieren, heeft Lisa de elektriciteitskasten voorzien van onvergetelijke popartiesten uit de 80’s en 90’s zoals David Bowie en Prince maar ook Martin Garrix en Adele prijken op de dieprode en warm oranje beschilderde kasten. Niet alleen bezoekers van het Oude Dorp en de vergaderlocatie maar ook dorpsgenoten bewonderen de opgevrolijkte kasten.

KUNSTKASTPROJECT Er staan honderden van dit soort kastjes op straat. Pas als je er op gaat letten zie je ze staan. “Lege schilderijen in de grond”, volgens Lex Berghuis. Het zijn bijvoorbeeld kastjes voor elektriciteit, telefonie of openbare verlichting. Hij begon in 2015 met het Kunstkastproject in Aalsmeer. Dat werd al snel gesteund door de gemeente en verschillende nutsbedrijven en sponsors. In die regio zijn inmiddels meer dan vijftig kasten opgefleurd.

Van professional tot scholier, iedereen mag een kast beschilderen. Aanmelden kan via de website. Bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij de schilderingen. Zodat het echt ‘een kast van de buurt’ wordt. De gemeente Amstelveen is positief over het opstarten vaneen dergelijk ‘bewonersinitiatief’. Dat kan alleen met de hulp van Amstelveners. Iedereen die geïnteresseerd is kan contact opnemen via de website www.kunstkast.org.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie