Afbeelding
Pixabay

Amstelveen krijgt twee lokale omroeporganisaties

24 november 2020 om 11:10 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor geen beroep aan te tekenen tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media om opnieuw voor 5 jaar een uitzendlicentie te verlenen aan RTV Amstelveen. Het gemeentebestuur had hier eerder bezwaar tegen gemaakt omdat het geen vertrouwen had in de toekomstplannen van de omroep. Het besluit van het commissariaat om RTVA opnieuw aan te wijzen als lokale publieke media-instelling voor Amstelveen vormt volgens het college geen belemmering voor nieuwe initiatieven zoals Actueel Amstelveens Nieuws (AAN!). B en W ziet de komende periode graag twee omroepen om het lokale medialandschap te verrijken.


Het college stelt voor om beide omroepen een bekostiging te bieden op basis van het richtsnoerbedrag van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat is 1,30 euro per huishouden. Volgens B en W gebeurt dit ook in diverse andere gemeenten in Nederland. Het college gaat hierover graag in overleg met de gemeenteraad, RTVA en het nieuwe initiatief AAN! dat samenwerkt met NHMedia.

De gemeenteraad adviseerde het Commissariaat voor de Media op 1 juli om RTVA niet aan te wijzen als lokale publieke media-instelling voor Amstelveen, omdat de omroep niet voldeed aan de door de gemeente gestelde criteria. Het commissariaat nam het advies van de raad niet over omdat RTVA wel voldeed aan de wettelijke eisen. Bij de beoordeling kijkt het commissariaat niet naar aanvullende voorwaarden. De gemeenteraad diende in september een bezwaarschrift in tegen het voorgenomen besluit van de aanwijzing van RTVA. Vrijdag 20 november bepaalde het commissariaat RTVA toch aan te wijzen als publieke lokale omroep en de omroeplicentie te verlenen met terugwerkende kracht voor vijf jaar tot augustus 2024.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie