Afbeelding
Pixabay

Zondag begint de wintertijd: de klok gaat een uur terug

24 oktober 2020 om 08:00 Overig

AMSTELVEEN De wintertijd gaat weer in. Zondag 25 oktober om 03.00 uur ‘s nachts wordt de klok een uur terug gezet naar 02.00 uur. Dat betekent dat we een uur langer kunnen slapen.

Vanaf zondag is het dan ook meteen een uur eerder donker. ‘s Middags rond half zes gaat de zon onder. Dat is het begin van de donkere dagen op weg naar de kortste dag van het jaar. Sommige mensen hebben veel last van de omschakeling.

De Europarlementariërs hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan de huidige omschakeling van de klok in het voorjaar en najaar. De Europese lidstaten stellen zelf hun standaardtijd vast die dan gedurende het hele jaar geldt. EU-lidstaten die de zomertijd als standaardtijd willen, verzetten op de laatste zondag van maart 2021 voor het laatst de klok. Gaat de keuze uit naar de wintertijd als standaardtijd, dan wordt de klok voor het laatst verzet op de laatste zondag van oktober 2021. Maar wat het gaat worden voor Nederland is niet duidelijk. Het kabinet onderzoekt drie opties, meldt de Rijksoverheid: handhaving van het huidige systeem, ‘permanente zomertijd’ of ‘permanente wintertijd’. Sinds het voorstel van de Commissie is het een onderwerp van maatschappelijke discussie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie