Zo zien enkele pagina's van Bijlage 3 er uit na uitprinten.
Zo zien enkele pagina's van Bijlage 3 er uit na uitprinten. René de Leeuw

Ondanks reparatie: gemeente Amstelveen blijft geheime info lekken

22 oktober 2020 om 20:23 Overig

AMSTELVEEN De website van de gemeente blijft geheime informatie lekken. Reparatie hedenmorgen van een door het Amstelveens Nieuwsblad gesignaleerd digitaal lek blijkt niet afdoende. Geheime informatie blijft ondanks die reparatie toegankelijk, niet alleen voor computernerds en hackers, maar voor iedereen met basis-computerervaring.

De gemeente had eind vorige week in de agenda voor de komende vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een document geplaatst over de financiële onderbouwing van het bouwplan Alleman Kwartier in de wijk Bankras-Kostverloren. Dat document, ‘Bijlage 3’, staat vol geheime financiële informatie. Weliswaar is die informatie met een digitale ‘viltstift’ verborgen achter zwarte strepen en vlakken, maar bij scrollen op de computer is die informatie soms toch heel kort, in een flits, zichtbaar. Heb je dat eenmaal gezien, dan is het zelfs voor gemiddelde computergebruikers een koud kunstje om die informatie uit het stuk te lichten. Dat kan zelfs op verschillende manieren.


VERWIJDERD Nadat het Amstelveens Nieuwsblad dit woensdag meldde bij de gemeente en er vragen over stelde, heeft de gemeente het stuk van haar site verwijderd. Ongeveer een etmaal later, donderdag, is een beter beveiligde versie op internet gezet. Echter: de gerepareerde versie is nog steeds lek. De gemeente heeft het de geïnteresseerde lezer wel wat moeilijker gemaakt om de informatie zichtbaar te maken, maar bij het scrollen is soms nog steeds kort te zien wat zich achter de zwarte vlakken bevindt. De gemeente heeft één van de manieren waarop de informatie naar boven te halen is, onmogelijk gemaakt. Andere mogelijkheden blijven bruikbaar. Ook is er een methode waarmee delen van de geheime informatie die in de oorspronkelijke versie niet te zien waren, in de gerepareerde versie wel zichtbaar zijn te maken, en omgekeerd.


SIMPEL Het stuk afdoende beveiligen kan overigens heel simpel. Het probleem met Bijlage 3 is dat ook na de reparatie de geheime info in de computerfile is achtergebleven. Je kunt het minder makkelijk zien, maar het is er nog wel en dat biedt de kans dat iemand er bij kan blijven komen. Een afdoende oplossing van het probleem die ook gemiddelde computergebruikers kunnen bedenken, is: maak een afdruk van de bijlage, scan de papieren pagina’s en zet die online. Dan is de informatie onder de zwarte vlakken weg en dus ook niet meer op te roepen. Een alternatief in Windows is toepassing van het eenvoudige Knipprogramma, dat op iedere Windows PC wordt meegeleverd.
De gemeente houdt financiële informatie over bouwprojecten gewoonlijk geheim, om te voorkomen dat zij bij de aanbesteding van contracten met aannemers en projectontwikkelaars in een nadelige onderhandelingspositie komt. Als de geheime informatie in handen komt van dergelijke bedrijven, dan kan dat schadelijk zijn voor de gemeente. De gemeente heeft er daarom groot belang bij dat de geheime informatie daadwerkelijk geheim blijft.
René de Leeuw

Het uitgebreide, eerder vandaag verschenen Premium artikel over het digitale lek bij de gemeente, leest u hier

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie