Monda Heshusius, voorzitter van de Mediaraad, hecht groot belang aan lokale journalistiek.
Monda Heshusius, voorzitter van de Mediaraad, hecht groot belang aan lokale journalistiek. (Foto: Igor Roelofsen, www.twycer.nl)

Amstelveens Mediafonds van start: ‘We hopen op veel aanvragen voor lokale journalistieke projecten’

1 oktober 2020 om 13:11 Overig

AMSTELVEEN Om de lokale journalistiek een extra impuls te geven, stelt gemeente Amstelveen dit jaar voor het eerst 90.000 euro beschikbaar voor onderscheidende lokale journalistieke projecten. Een speciaal hiervoor ingestelde onafhankelijke Mediaraad bepaalt welke projecten worden gefinancierd. De deadline voor de eerste aanvraagronde is 1 november 2020. “We beseffen dat dat kort dag is, maar we willen het voor dit jaar beschikbaar gestelde bedrag toch gebruiken,” aldus Monda Heshusius, voorzitter van de vijfkoppige Mediaraad. “We hopen dat we veel goede aanvragen binnenkrijgen.”

Heshusius kan zich voorstellen dat sommige project meer voorbereidingstijd vergen. “Over een half jaar is er weer een nieuwe subsidieronde. We gaan dat twee keer per jaar doen, maar we wilden nu al van start gaan.” Ook in de komende drie jaar stelt de gemeente gemiddeld 90.000 per jaar beschikbaar voor het Mediafonds. Daarmee wil Amstelveen de lokale journalistiek stimuleren zoals dat ook in een aantal andere gemeenten in Nederland gebeurt. 

CRITERIA Media en individuele journalisten die in aanmerking willen komen voor een subsidie vanuit het Mediafonds moeten een aanvraag indienen bij de Mediaraad Amstelveen. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het Mediafonds moeten de aanvragen aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de productie een goed journalistiek niveau hebben, journalistiek onafhankelijk zijn gemaakt en maatschappelijke relevantie hebben voor de inwoners van Amstelveen. 

VRIJ TOEGANKELIJK Het resultaat moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn en mag dus niet achter een betaalmuur geplaatst worden. Het moet gepubliceerd of uitgezonden worden door lokale of regionale media met een groot bereik in Amstelveen, maar het kan ook om een vernieuwende lokale journalistieke blog gaan. “We gaan de eindproducten ook via de site van de Mediaraad toegankelijk maken, zoals bijvoorbeeld ook in Leiden gebeurt.”     

JOURNALISTIEKE ACHTERGROND De Mediaraad is in juli geïnstalleerd en bestaat uit vijf personen met een journalistieke achtergrond. “Tv-, radio- en geschreven journalistiek zijn allemaal vertegenwoordigd. Er zit onder meer een docent communicatie van de Universiteit van Amsterdam bij en een docent van de School van de Journalistiek in Tilburg. We zijn dus zeker in staat om te beoordelen of een aanvraag een kwalitatief goed journalistiek product betreft,” aldus Heshusius. Ze heeft zelf een journalistieke achtergrond als radiojournalist bij de NOS. Daarnaast was ze werkzaam als gemeentevoorlichter in Hilversum en als directeur Voorlichting van KWF Kankerbestrijding.  

De nieuwe Mediaraad is na een korte voorbereidingstijd nu op volle kracht van start gegaan. ‘’We zijn in juli geïnstalleerd en daarna kwam de vakantieperiode. Vanwege corona konden we vervolgens niet goed vergaderen. Maar nu zijn we in zes weken tijd toch helemaal operationeel en hebben we de website gelanceerd waarop de aanvragen ingediend kunnen worden.”    

ONAFHANKELIJK Heshusius benadrukt de onafhankelijkheid van de Mediaraad. “Onafhankelijk met een hoofdletter. We hebben dat grondig doorgesproken met de gemeente want dat was een belangrijk punt voor ons. Wij doen de inhoudelijke beoordeling. De gemeente blijft daar geheel buiten. Ze krijgt absoluut geen inhoudelijke inzage in de ingediende aanvragen. De gemeente mag dus alleen toetsen of de procedures op de juiste manier zijn gevolgd en stelt de subsidie beschikbaar. Ook de ambtelijk secretaris van de Mediaraad heeft een clausule moeten ondertekenen dat alles wat binnen de Mediaraad besproken wordt, vertrouwelijk blijft. Die garantie hebben we gekregen.” De Mediaraad wil daarmee eerder kritiek van journalistenvakbond NVJ wegnemen. Die stelde dat het Mediafonds zo ver mogelijk verwijderd moet blijven van de lokale politiek. Volgens Heshusius is dat voldoende gewaarborgd.

“Wij vinden kritische en betrouwbare informatie voor de bewoners van groot belang,” stelt Monda Heshusius. “Met het Mediafonds wordt hiermee financiële ruimte geschapen. De lokale journalistiek krijgt een mooie kans. Het is nu aan de media en aan individuele journalisten zelf om op deze uitdaging in te gaan.”

Voor criteria, aanvraagformulier en meer informatie over het Mediafonds: mediaraadamstelveen.nl

De vijf leden van de Mediaraad; Arlette Dwarkasing, Piet de Blaauw, Monda Heshusius, Mark Boukes en Meindert Schut.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie