Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen.
Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen. RTVA

Commissariaat voor Media wil RTV Amstelveen toch licentie te geven

27 augustus 2020 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN Het Commissariaat voor de Media is van plan om de door de lokale omroep RTV Amstelveen aangevraagde uitzendlicentie toe te wijzen. Dat meldt het commissariaat in een brief aan de gemeenteraad. De raad had in juli een negatief advies over de aanwijzingsaanvraag gegeven vanwege gebrek aan vertrouwen in de plannen van RTV Amstelveen. Volgens het commissariaat speelt dat echter geen rol bij de formele beoordeling van de aanvraag. 

De gemeenteraad liet het commissariaat in reactie op de adviesaanvraag weten geen vertrouwen te hebben dat RTV Amstelveen in staat is tot het uitvoeren van de publieke mediaopdracht. Ook stelde de raad dat de omroep met het media-aanbod onvoldoende maatschappelijke behoeften in Amstelveen bevredigt. 

Volgens het commissie spelen deze zaken bij beoordeling van de aanvraag echter geen rol. ‘De gemeenteraad diende in zijn advies slecht een aantal wettelijk vastgestelde vragen te beantwoorden. Het gaat daarbij onder meer om de vraag of de aanvrager volgens de statuten een orgaan heeft dat het beleid voor het media-aanbod bepaalt en of dit programmabeleid bepalende orgaan representatief is samengesteld. 

AANVULLEND De gemeenteraad stelde in zijn advies aan het Commissariaat dat RTV Amstelveen formeel voldoet aan de wettelijke bepalingen uit de Mediawet. Maar aanvullend aan de wettelijke toets gaf Amstelveen aan geen vertrouwen te hebben in de plannen van Stichting RTV Amstelveen en om die reden toch een negatief advies uitgebracht. 

BUITEN ADVIESTAAK Het commissariaat stelt nu dat het in de uiteindelijke besluitvorming over de aanwijzingsprocedure niet kan meenemen dat de gemeenteraad geen vertrouwen heeft in de uitvoering van de wettelijke taken van RTV Amstelveen. ‘Dit valt namelijk buiten de adviestaak van de gemeente Amstelveen die in het geval dat sprake is van één aanvrager, slechts dient te adviseren over de vraag of de media-instelling aan de wettelijke bepalingen uit de Mediawet voldoet. Nu de gemeenteraad heeft geoordeeld dat aan deze wettelijke bepalingen is voldaan en dat deel van het advies positief is, is het Commissariaat voornemens de aanvraag van Stichting RTV Amstelveen toe te wijzen.’’

Voordat het commissariaat hierover een definitief besluit neemt, krijgt de gemeenteraad echter nog de gelegenheid om een zienswijze (bezwaar) in te dienen. Dat moet dan binnen drie weken gebeuren.

Het commissariaat wijst per gemeente maar één omroep aan. De aanwijzing geldt voor vijf jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie