Afbeelding
Bewonerscommissie Najade

Spandoeken tegen bouwplan aan Newa 2

11 augustus 2020 om 11:48 Overig

AMSTELVEEN De bewonerscommissie van het appartementencomplex Najade aan Watercirkel heeft twee spandoeken aan de galerij van het complex gehangen uit protest tegen bouwplannen voor de pal aangrenzende locatie Newa 2. Projectontwikkelaar Waterland Real Estate heeft voor deze locatie een plan voor bouw van een hoge woontoren bij de gemeente ingediend. Op deze plek staan nu een tankstation en een showroom. Het plan stuitte direct op bezwaren van omwonenden. De gemeente heeft de ontwikkelaar inmiddels gevraagd de plannen aan te passen. De zorgen van omwonden zijn daarmee echter niet weggenomen.

Wethouder Floor Gordon stelde eerder in reactie op de kritiek vanuit de buurt dat de bebouwing zich in schaal en maat moet verhouden met de omgeving waar het in staat. Hoewel het plan voldoet aan de door de gemeenteraad vastgestelde Hoogbouwvisie, is de maximale bouwhoogte volgens haar sterk locatie-afhankelijk en verschilt die per initiatief. Volgens B en W heeft Waterland Real Estate nog ruim de tijd om de plannen aan te passen die op meer draagvlak kunnen rekenen in de buurt. De ontwikkelaar heeft een kantoor gevestigd in de voormalige autoshowroom aan Newa om de plannen vanuit de wijk zelf verder uit te werken. In september begint de participatie met de buurt. Zodra er een plan ligt dat op voldoende draagvlak van de omgeving kan rekenen, werkt het college van B en W mee aan de stedenbouwkundige uitwerking van dit plan in een concept-startnotitie.

AANTASTING WOONGENOT Omwonenden zijn er echter niet gerust op. Zij vrezen dat dat ook een aangepast plan ten koste zal gaan van het woongenot, de bezonning, het uitzicht en de privacy. 

KRITIEK VANUIT POLITIEK Vanuit de gemeenteraadsfracties is ook kritiek op het bouwplan geuit. VVD en D66 stelden dat een prettige leefomgeving belangrijker is dan de maximale opbrengst voor een ontwikkelaar. Burgerbelangen Amstelveen stelde ook niet gerust te zijn om de aangepaste plannen. Het feit dat de plannen passen in de Hoogbouwvisie en de Woonagenda wil volgens de partij niet zeggen dat ook de grenzen opgezocht moeten worden. NIet elke plek binnen de bebouwde kom van Amstelveen is volgens de partij geschikt voor verdichting en verhoging.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie