Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen. Het college en de omroep staan tegenover elkaar voor wat betreft de toekomst van RTVA.
Wethouder Rob Ellermeijer (Media) voor de microfoon van RTV Amstelveen. Het college en de omroep staan tegenover elkaar voor wat betreft de toekomst van RTVA. RTVA

NLPO: RTV Amstelveen voldoet aan voorwaarden uitzendlicentie

16 juni 2020 om 11:11 Overig

AMSTELVEEN De lokale omroep RTV Amstelveen voldoet aan de voorwaarden uit de Mediawet om in aanmerking te komen voor een uitzendlicentie. Dat stelt Dirk Oudenaarden, jurist bij de NLPO, de organisatie van publieke lokale omroepen in Nederland. Hij reageert daarmee op het voorstel van het college van B en W om een negatief advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media over de door RTVA aangevraagde verlenging van de uitzendlicentie.

Volgens B en W voldoet de omroep in het ingediende bedrijfsplan niet aan drie van de zeven criteria die zijn gesteld voor de gevraagde subsidieverlening. Volgens het college schiet de omroep vooral tekort op gebied van inhoudelijke vernieuwing. Het wil daarom ruimte geven aan nieuwe initiatieven voor een lokale omroep in Amstelveen. 

Volgens de jurist moet de gemeenteraad echter de in de Mediawet vastgelegde criteria wegen om te beoordelen of RTV Amstelveen voor een uitzendlicentie in aanmerking komt.  Het voorstel van college wordt woensdagavond 17 juni besproken in de raadscommissie voor Burgers en samenleving. 

DRIETAL EISEN 'Voor de goede orde en naar mijn oordeel is het zinvol de mediawettelijke betekenis van het collegevoorstel op een rijtje te zetten. Het Commissariaat wijst een instelling eerst als lokale omroep aan nadat de gemeenteraad het Commissariaat heeft geadviseerd over de vraag of de instelling voldoet aan een drietal in de Mediawet genoemde eisen. Deze eisen hebben betrekking op de rechtspersoonlijkheid van de instelling, de in de statuten opgenomen doelstelling van de instelling, het in de statuten opgenomen orgaan dat het media-aanbodbeleid bepaalt (Programmabeleid Bepalend Orgaan, PBO) en de samenstelling van dat orgaan,' aldus de jurist. 

Oudenaarden heeft onderzocht wat het college hier zelf over stelt in het voorstel aan de raad. Op gebied van rechtspersoonlijkheid voldoet de omroep volgens het college aan de eisen. Op gebied van het PBO vinden B en W het aannemelijk dat aan de eisen wordt voldaan, omdat in de wet het begrip representativiteit van dit orgaan niet nader heeft omschreven. Tot slot sluit de doelstelling van RTVA (nieuws en informatie aanbieden die aantoonbaar voldoet aan de behoeften van de Amstelveense samenleving) volgens het college aan op het artikel dat hierover in de Mediawet staat.

NIET RELEVANT 'Burgemeester en wethouders zijn dus van oordeel dat RTVA aan alle eisen voldoet van de Mediawet, zodat, als de raad dit voorstel overneemt, aan een positief advies naar mijn oordeel niet valt te ontkomen. De beoordeling van en de toets op het bedrijfsplan is niet relevant in het kader van de aanwijzingsaanvraagprocedure,'' concludeert Oudenaarden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie