Afbeelding
Joop Touw

Motie van GroenLinks over brandkranen gestrand

29 mei 2020 om 10:15 Overig

AMSTELVEEN GroenLinks is ontevreden over de controle op de aanpak van de bluswatervoorziening. Een motie gericht op een bredere aanpak haalde het in de raad niet.

Kritiek van GroenLinks is dat in een ‘audit’ (een systematische periodieke controle) alleen gekeken is naar de aanpak binnen de gemeente, maar niet naar de totale aanpak met andere partners. “De gemeente kan de verantwoordelijkheid voor de bluswatervoorziening niet waarmaken zonder volledige medewerking van partners,” aldus Kortekaas in de raad afgelopen woensdag. Volgens hem kan onder meer de uitwisseling van gegevens beter, is de communicatie met waterleidingbedrijven gebrekkig en heeft de regisseur bluswatervoorziening onvoldoende tijd om zijn regierol op de hele partner keten goed uit te voeren.

De audit is ingesteld na de brand in de Bovenkerker Urbanus in 2018. “In 2019 is afgesproken de audit op het hele ketenproces uit te voeren,” aldus Kortekaas. “De raad kan echter zonder zo'n audit niet controleren of met partners gemaakte afspraken geborgd zijn. Amstelveners moeten er voor honderd procent van uit kunnen kunnen gaan dat alle brandkranen altijd werken en bereikbaar zijn als er brand is.” Kortekaas diende zijn motie in om zo’n ruimere audit geregeld te krijgen.

LESSEN TREKKEN Burgemeester Tjapko Poppens erkende dat het belangrijk is uit de brand alle lessen te trekken die er te trekken zijn. Maar dat is volgens hem voldoende mogelijk op basis van de informatie die er nu is. Garantie dat alle brandkranen altijd werken, kan hij overigens niet geven: "Er zijn altijd wel kranen buiten dienst, door slijtage, opengebroken straten en andere oorzaken. Twee weken geleden functioneerden er drie van de 2.257 brandkranen in Amstelveen niet. Dat is niet veel. Nu is iedere kraan die het niet doet er een te veel en daarom staat er om de 80 meter een kraan, zodat er toch altijd een kraan beschikbaar is." Volgens Poppens wordt wel degelijk breder gekeken dan de gemeente alleen. “Dus ook naar hoe we met partners omgaan. Maar voor veel partners is dit nieuwe materie. Zo kwamen we er achter dat er in onze eigen veiligheidsregio geen standaarden zijn en landelijk ook niet. Aan die normen wordt nu gewerkt. Het gaat dus allemaal veel verder dan alleen Amstelveen."

Kortekaas bleef erbij dat die jaarlijkse bredere audit is afgesproken. Met zijn motie kreeg hij de hele oppositie achter zich, maar de drie coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA stemden tegen, zodat de motie werd verworpen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie