De vesting van KinderRijk aan de Asserring is een van de opvanglocaties.
De vesting van KinderRijk aan de Asserring is een van de opvanglocaties. Google Streetview

Amstelveen clustert noodopvang voor kinderen van ouders in cruciaal beroep

27 maart 2020 om 07:30 Overig

AMSTELVEEN Kinderen van ouders in cruciale beroepen worden in Amstelveen vanaf maandag 30 maart opgevangen op zes locaties. De noodopvang, vanwege de coronacrisis, wordt geclusterd om de continuïteit en kwaliteit van de opvang te kunnen waarborgen.

De regeling voor cruciale beroepen geldt in principe voor ouders die beiden werkzaam zijn in cruciale sectoren als de zorg, de voedselketen, openbaar vervoer en hulpverleningsdiensten. Klik hier voor een overzicht.

Kinderen zijn de afgelopen weken opgevangen op meerdere scholen en bij verschillende Buitenschoolse opvangcentra (BSO's) in Amstelveen. "We willen in deze crisis voldoende noodopvang plekken en goede opvangkwaliteit blijven garanderen, ook als er mogelijk meer zieke docenten en pedagogisch medewerkers komen," zegt wethouder Frank Berkhout. "Bovendien zijn we dan goed voorbereid als de noodopvang ook na 6 april nodig is." 

0 tot 4 jaar Voor de opvang van kinderen tussen 0 en 4 jaar verandert vooralsnog niets. Zij worden gewoon opgevangen op hun bekende kinderdagverblijf. Mocht een kinderopvanglocatie door ziekte onvoldoende capaciteit hebben, dan zijn er steeds drie alternatieve locaties beschikbaar waar kinderen terecht kunnen.

4 tot 12 jaar Kinderen tussen de 4 en 12 jaar worden vanaf maandag opgevangen in kleine groepjes in zes grote opvanglocaties van Kinderrijk met voldoende ruimte voor een veilige afstand. KinderRijk is als grootste Amstelveense kinderopvangorganisatie gevraagd de coördinatie op zich te nemen. Zij coördineert zowel de opvang als ook de ondersteuning bij het educatieve programma. Scholen verzorgen educatieve ondersteuning op de opvanglocaties en zetten waar mogelijk vakdocenten in voor cultuur en sport. Andere BSO's uit de buurt sluiten aan. Hierdoor is er steeds voldoende personeel aanwezig en zien kinderen zoveel mogelijk vertrouwde gezichten. Sommige BSO's bieden kinderen ook hele dagopvang en educatieve ondersteuning in een zogenoemd 'vakantierooster'. Is dit het geval dan kunnen ouders ook daarvoor kiezen.

GOED DAGPROGRAMMA "We begrijpen dat een verandering van omgeving voor kinderen misschien niet is waar zij en hun ouders nu op zitten te wachten. Maar het zijn bijzondere tijden die vragen om bijzondere maatregelen", zegt Berkhout. "Scholen en BSO's doen hun uiterste best om de noodopvang zo goed mogelijk te regelen en te zorgen dat er vertrouwde gezichten voor de kinderen aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat de opvang de komende periode altijd beschikbaar is en dat de kinderen een goed dagprogramma geboden kan worden"

Dit plan voor noodopvang is een unieke samenwerking tussen scholen, kinderopvangorganisaties en de gemeente. Frank Berkhout; "Het is bijzonder om te zien, hoe iedereen zich inzet en over de grenzen van zijn eigen organisatie kijkt om noodopvang samen goed te regelen. Er ontstaan mooie samenwerkingsverbanden in deze lastige tijd."

BRIEF Ouders zijn in een brief geïnformeerd hoe ze zich kunnen aanmelden. Zij ontvangen verdere praktische informatie van de school. De clusterlocaties zijn de volgende KinderRijk locaties aan: de Assenring, de Orion, de Lindelaan, de Suze Groenweglaan, de Laan Rozenburg en aan de Meester P.J.M Aalberselaan
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie