Harry van den Bergh.
Harry van den Bergh. Naomi Heidinga

Oud PvdA-raadslid Harry van de Bergh (77) overleden

21 maart 2020 om 15:04 Overig

AMSTELVEEN Voormalig PvdA-raadslid Harry van den Bergh (PvdA) is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was lid van de Amstelveense gemeenteraad van 2006 tot 2010 en van 2014 tot 2018. Van den Bergh was een socialist in hart in nieren en een ervaren politicus. Hij was vanaf 1977 tien jaar lang Kamerlid voor de PvdA.

Harry van den Bergh was ook een kunstliefhebber en verzamelaar en had een grote liefde voor toneel. Zijn kunstcollectie is in 2018 tentoongesteld in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Na zijn afscheid van de gemeenteraad werd hij lid van de nieuwe Kunstraad van Amstelveen. 

Van den Bergh was ook ver buiten Amstelveen actief. Zo was hij internationaal secretaris van de PvdA en was hij van 2000 tot en met 2012 voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland. 'Hij heeft veel betekend voor de partij maar ook voor het internationale vluchtelingenwerk,' aldus partijgenoot en oud-minister Bert Koenders in een reactie op zijn overlijden.

De lokale PvdA-afdeling brengt in een In Memoriam op haar site een eerbetoon aan Van den Bergh. 'In het debat in de raad was hij scherp en nauwkeurig. Een genot om naar te luisteren en van te leren. De democratische legitimiteit van de Metropoolregio, of beter het gebrek daaraan, is door hem geregeld aan de orde gesteld. Er werden immers besluiten genomen over onze regio, terwijl de vertegenwoordigers niet rechtstreeks worden gekozen. Hij was een sociaaldemocraat in hart en nieren. Een bevlogen man met een vlijmscherp politiek gevoel. In de raad hielden we ons, volgens Harry, bezig met de details, terwijl het debat beter gevoerd zou moeten worden over de politieke verschillen. Hij had duidelijke, goed beargumenteerde opvattingen, om hem van het tegendeel te overtuigen moest je heel goede argumenten hebben. Dat scherpt je eigen denken en vaak had hij gelijk. De brede waardering die hem ten deel was bleek door de staande ovatie die hij kreeg bij zijn afscheid van de Raad in 2018, aldus een fragment uit het  Im Memoriam.

Vanwege de huidige omstandigheden wordt Harry van den Bergh in familiekring begraven. Hij zal op een later moment in groter gezelschap herdacht worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie