Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen zet natuurlijke vijanden in ter bestrijding eikenprocessierups

6 maart 2020 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen gaat natuurlijke vijanden (vogels en insecten) inzetten in de strijd tegen de oprukkende eikenprocessierups. In dat kader plaatst de gemeente dit voorjaar veertig nieuwe nestkasten voor vogels op plekken waar veel eikenprocessierupsen voorkomen, zoals bij eikenbomen. Daarnaast zijn in het najaar van 2019 grote aantallen bloembollen geplant om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten.   

De eikenprocessierups zorgde afgelopen zomer voor veel overlast. De brandhaartjes van deze rups kunnen voor veel irritatie op de huid en in de ogen zorgen. Vanwege de aanwezigheid van eikenprocessierups werden enkele delen van het Amsterdamse Bos zelfs uit voorzorg afgesloten voor publiek.

KOOLMEES Vogels zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever eten de rups echter graag en hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Koolmeesjongen eten meer dan 60 rupsen per dag. Door in het voorjaar al maatregelen te nemen, zorgt de gemeente voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups naast de reguliere bestrijding door nesten te fixeren en weg te zuigen. "De nestkasten en bloembollen zijn mooie voorbeelden van natuurlijke bestrijdingsmethodes die ook nog eens zorgen voor een goede biodiversiteit in de stad. Een win-win situatie dus," aldus wethouder Floor Gordon (Groen).

RECORD Nog nooit eerder zijn er volgens de gemeente zoveel bloembollen in Amstelveen geplant als het afgelopen jaar. Het gaat om meer dan 650.000 bollen op zichtbare locaties verspreid in de gemeente. Ze geven al in het vroege voorjaar stuifmeel en nectar af en trekken zo de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen en gaasvliegen. Samen met de bloem- en kruidenrijke bermen zorgen de bloembollen voor een goed evenwicht in de biodiversiteit van de stad. Biologen schatten in dat het stimuleren van biodiversiteit rond eikenbomen op termijn mogelijk kan leiden tot 85 procent minder eikenprocessierupsen.

Het Amsterdamse Bos zet ook in op bestrijding van de rups met natuurlijke vijanden. In dat kader werd in december een half miljoen bloembollen geplant. De bloemen die daar in het voorjaar uit komen, moeten diverse natuurlijke vijanden van de rups lokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie