Afbeelding
Pixabay

Regelmatig klachten over kamerverhuurpanden

10 januari 2020 om 13:47 Overig

AMSTELVEEN De gemeente ontvangt regelmatig klachten over verloederde kamerverhuurpanden. Dat meldt het college van B en W in antwoord op vragen van de PvdA over zogenaamde huisjesmelkers in Amstelveen. 'We kennen situaties waarin buurtbewoners de tuin van het kamerverhuurpand schoffelen omdat de buurt er anders zo verwaarloosd uitziet,' aldus het college. Volgens het het college wordt circa 95 procent van de kamerverhuurpanden verhuurt aan expats. Dat leidt weer tot klachten van omwonenden over het verminderen van de sociale cohesie in betreffende buurt. Ook wordt er geklaagd over sterke etensgeuren, ook in de ochtenden.

De PvdA stelde de vragen in verband met de invoering van de de nieuwe Huisvestingsverordening en de bijbehorende Uitvoeringsregels Wonen. Deze bevatten onder meer voorschriften met betrekking tot kamergewijze verhuur. Verhuur van kamer is aan striktere regels gebonden en er is nu een vergunning vereist. De afgelopen tijd is daardoor een enorme stroom aan vergunningaanvragen op gang gekomen om met name reeds bestaande vormen van kamergewijze verhuur te reguleren. In september werd hierover al door het Amstelveens Nieuwsblad bericht. Sinds dat moment is de stroom aanvragen volgens de PvdA doorgegaan.

In reactie daarop meldt het college dat per medio december 2019 voor circa veertig locaties vergunningen verleend waren.

Zorgen over deel verhuurders die misbruik maken van krapte op  woningmarktDe PvdA meldde bij het stellen van de vragen op zich niets tegen kamerverhuur te hebben. 'Het huren van een kamer kan, als tijdelijke oplossing, een acceptabel alternatief zijn voor wie niet meteen een normale woning kan vinden." Waar de PvdA zich wel zorgen over maakt is het gedrag van een deel van de kamerverhuurders die misbruik maken van de krapte op de woningmarkt. Zulke verhuurders worden ook wel 'huisjesmelkers' genoemd.

De PvdA vroeg onder meer welke mogelijkheden het college ziet om 'foute' huisjesmelkers buiten de deur te houden in Amstelveen. In antwoord daarop laat het college dat op dit moment een vergunning wordt verleend als de aanvrager voldoet aan alle voorwaarden. Er wordt bijvoorbeeld geen vergunning verleend als in betreffende appartementengebouwen al bij 10 procent van de woningen een vergunning verleend was. Ook situaties van woningdelen via kamergewijze verhuur met meer dan vier huurders worden niet vergund.

Mochten er problemen ontstaan dan worden die volgens B en W opgepakt en indien mogelijk wordt er ook wettelijk tegen opgetreden. Woningdelen via kamergewijze verhuur zonder vergunning, of niet volgens de voorwaarden kan bestraft worden met een last onder dwangsom en/of een bestuurlijke boete van 20.500 euro.

Verder kan de vergunning ook worden ingetrokken wanneer de vergunningsvoorwaarden worden overtreden of wanneer achteraf blijkt dat de aanvrager bewust onjuiste of onvolledige gegevens heeft aangeleverd." Op de manier kunnen wij enige grip houden op verleende vergunningen die op zich gebouwgebonden zijn en dus overgaan naar de nieuwe eigenaar bij verkoop,' aldus B en W.

Veel eigenaren die minder verbintenis hebben met AmstelveenUit de ingediende aanvragen blijkt volgens het college dat een kleine groep, vaak particuliere beleggers/eigenaren verantwoordelijk is voor het merendeel van de vergunningen. 'Wij zien veel eigenaren die minder verbintenis hebben met Amstelveen en meerdere panden in bezit hebben en hun woningen kamergewijs verhuren. We constateren dat er vaak hoge huren worden gevraagd, vaak 800 tot 900 euro per maand voor kleine kamers, met uitschieters naar boven. Dit is overigens overal in de Metropool Regio Amsterdam het geval,' aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie