D66-raadsleden Youssef Ben Idder en Edwin van der Waal bij een afvalcontainer in het Stadshart.
D66-raadsleden Youssef Ben Idder en Edwin van der Waal bij een afvalcontainer in het Stadshart. D66 Amstelveen

D66 Amstelveen trekt noodzaak van afvalpas in twijfel

18 december 2019 om 17:00 Overig

AMSTELVEEN De fractie van D66 Amstelveen plaatst vraagtekens bij de noodzaak van de afvalpas die inwoners nodig hebben om afvalcontainers voor restafval te openen. Wat D66 betreft moeten Amstelveners op een makkelijke manier hun afval kunnen scheiden en deponeren in de containers. D66 wil dat er via een pilot onderzocht gaat worden of de voordelen van de afvalpas nog wel opwegen tegen de nadelen. Op termijn geheel afschaffen van de afvalpas moet ook worden onderzocht. 

De afvalpas is onder andere ingevoerd om oneigenlijk gebruik van de container door bedrijven tegen te gaan. Ook wordt hiermee voorkomen dat inwoners van andere gemeenten hun afval in Amstelveen kwijt kunnen. D66 stelt voor om eerst in één wijk bij wijze van proef te onderzoeken of de afvalpas kan worden afgeschaft. Indien negatieve effecten uitblijven kan dit breder in Amstelveen worden gedaan.

De afvalpas werd geïntroduceerd bij de invoering van Anders afval inzamelen in 2018. Het doel van het afvalbeleid is om een positieve stimulans te bieden tot meer sorteren van afval. Dat gebeurt door een hogere service te bieden op de grondstoffeninzameling van Plastic, Metaal/blik en Drinkpakken (PMD) en Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) zodat er minder restafval overblijft. D66 vindt het belangrijk dat Amstelveners op een duurzame en praktische manier afval kunnen scheiden.

"Het doel van 'Anders Inzamelen' om zo veel mogelijk gescheiden afval te verzamelen steunen wij volledig. De vraag is of de huidige afvalpas hier het juiste instrument voor is," aldus D66-gemeenteraadslid Youssef Ben Idder. D66 vraagt het college van B en W te onderzoeken of er alternatieven oplossingen zijn om dit doel te kunnen verwezenlijken.

D66-raadslid Edwin van der Waal wijst op problemen die zich soms met de afvalpas voordoen bij verhuizingen. "Daarom is het verstandig hier beter beleid voor te ontwikkelen bijvoorbeeld door nieuwe bewoners altijd nieuwe afvalpassen te sturen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie