Afbeelding
Lennart de Waal

Stop bouw transformatorhuisje in Elsrijk na protest omwonenden

10 december 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Bewoners van de Ruwiellaan en de Van der Veerelaan zijn in het geweer gekomen tegen het plaatsen van een 10.000 Volt (10kV) transformatorhuisje door Liander op 15 meter van hun huizen en dichtbij de Kruiskerk. Het huisje zou dinsdag worden neergezet, maar na protest uit de buurt heeft de gemeente de bouw al vrijdag stopgezet. In overleg dinsdag met de bewoners is afgesproken dat de gemeente zoekt naar een andere plek.

De bewoners werden afgelopen week verrast toen plotseling graafmachines aan het werk gingen in het park aan de Ruwiellaan. "Niemand in de buurt wist ergens van," zegt bewoner Lennert de Waal, wiens huis zich recht tegenover de plek bevindt waar het trafohuisje zou verrijzen. "Er zijn ons hierover vooraf geen brieven gestuurd. Het gaat om een bouwwerk van 2,5 bij 2,5 bij 1,8 meter groot met een zoemende middenspanningstrafo op een steenworp afstand van onze voordeuren. We zijn niet tegen betere infrastructuur voor elektriciteit, maar wel tegen zo'n huisje op deze plek. Rond de Kruiskerk moeten andere plekken te vinden zijn waar niemand er last van heeft." Hij wijst er ook op dat de Kruiskerk een rijksmonument is en op het monumentale karakter van het park.

VERGUNNING Wettelijk is het plaatsen van zo'n huisje vergunningsvrij en hebben omwonenden geen inspraak, aldus de gemeente. "Netbeheerder Liander is verantwoordelijk voor de communicatie met inwoners en is hierin tekortgeschoten," zegt een gemeentewoordvoerster. "Wij hebben Liander hier op aangesproken en het werk tijdelijk laten stopzetten. We bekijken nu of de plek van het oude huisje, dat door het nieuwe vervangen wordt, geschikt is, en als dat niet lukt naar een alternatieve plek."

De Waal is verheugd over de afloop van het gesprek dinsdag en prijst de constructieve insteek van de gemeente: "Het is een heel goed gesprek geweest. Er wordt nu gezocht naar een plek die minder nadelig is voor de omgeving. Komende vrijdag hebben we opnieuw een gesprek over de uitkomsten." Hij erkent dat het best nog wel een complex vraagstuk is: "Nabij het Openluchttheater achter de kerk zou een prima plek zijn," zegt hij. "Maar daarvoor moeten leidingen verlegd worden en dan maak je in het park veel stuk. En dat is ook niet onze bedoeling."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie