De Urbanuskerk in Bovenkerk werd vorig jaar door brand verwoest.
De Urbanuskerk in Bovenkerk werd vorig jaar door brand verwoest. ANP/Sem van der Wal

'Extra brandkranen bij kwetsbare gebouwen geen taak gemeente'

3 december 2019 om 11:00 Overig

AMSTELVEEN Het is geen taak van de gemeente om bij belangrijke kwetsbare gebouwen, zoals kerken, extra brandblusvoorzieningen aan te leggen. Dit antwoordde burgemeester Tjapko Poppens in een raadscommissie op vragen van GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas naar aanleiding van de kerkbrand in Bovenkerk en de aanpassingen die zijn doorgevoerd om ervoor te zorgen dat alle brandkranen goed werken.

"De Urbanus zou ook afgebrand zijn als alle brandkranen op orde en vindbaar zouden zijn geweest," aldus Kortekaas. "Maar zijn er niet toch verbeteringen mogelijk, juist voor zulke gebouwen? Bijvoorbeeld door extra kranen dichtbij de kerk te plaatsen?"

Burgemeester Poppens merkte op dat de mensen van de Urbanuskerk zitten met het dilemma dat bij de oplevering van de restauratie een jaar geleden de elektra aan alle eisen voldeed en er toch brand is uitgebroken: "De brand vond plaats op een zolder waar je niet bij kunt komen. Als er zo'n brand is ontstaan, dan is er geen houden aan, ook niet als je er op tijd bij bent en er genoeg blusmateriaal is. Je houdt, ook bij gecertificeerde elektriciteitsnetwerken, kans op vonken. Altijd. Je zou aan compartimentering kunnen denken of aan extra isolatie aanbrengen, maar dat zijn afwegingen die eigenaren van zulke gebouwen en verzekeraars moeten maken. Dat is niet aan de gemeente. Meer kranen helpt niet, want de brandweer kon er niet bij. Dit was ook wat er bij de Notre Dame in Parijs aan de hand was en bij een recente kerkbrand in Hoogmade."

Meer kranen helpt niet, want de brandweer kon er niet bij.BRANDKRANEN De discussie in de commissie ging over de brandkranen op straat in heel Amstelveen, waarmee in de nasleep van de brand in Bovenkerk veel mis bleek. Hoewel sommige raadsleden op basis van niet meer actuele documenten uit oktober de indruk hadden gekregen dat het daarmee nog steeds niet optimaal is, verzekerde Poppens met grote nadruk: "De brandkranen zijn op orde. Een aantal zaken die nog niet waren uitgevoerd in oktober, zijn dat nu wel. Natuurlijk is er altijd een onzekerheidsmarge. Er kan bij bestratingswerkzaamheden of door botsingen wel eens een brandkraan kapot gaan. Inmiddels zijn ook alle brandputten op orde. Over het inzetten van open water bij blussen wordt in december meer duidelijk over hoe dat wordt aangepakt. Maar de primaire voorzieningen, de kranen en de putten, zijn op orde."

CONTROLES Een vraag van Guido Dennenbroek (PvdA) was of er voldoende controles plaatsvinden. Poppens antwoordde: "Meer controles dan er nu zijn, betekent hogere kosten en levert dat dan werkelijk iets op? Dat wordt momenteel landelijk onderzocht."

Niet alleen de staat van de brandkranen is verbeterd, ook de werkprocessen zijn aangepast. Volgens Poppens is dat inmiddels merkbaar:  "Meldingen van defecten komen nu twee keer zo vaak door als een jaar geleden, en er is ook steeds een follow-up op."

De indruk bestond dat een aantal brandkranen als gevolg van latere ontwikkelingen onder asfalt terechtgekomen zijn en daardoor onbruikbaar waren geworden. Dat is aldus de burgemeester niet zo. "Wat nog wel speelt," zei hij, "is dat we iets moeten verzinnen voor kranen die op privégrond staan, dan wel dat we die verplaatsen. Dat is iets wat tijd kost.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie