Bussen van de lijnen 348 en 357 op de Keizer Karelweg.
Bussen van de lijnen 348 en 357 op de Keizer Karelweg. René de Leeuw

PvdA wil einde aan sterke stijging tarieven openbaar vervoer

30 november 2019 om 11:01 Overig

AMSTELVEEN PvdA Amstelveen is bezorgd over de tariefstijging voor 2020 die openbaar vervoeraanbieders GVB en Connexxion onlangs bekend hebben gemaakt. Na de verhoging met 5,75 procent dit jaar, stijgen ze volgend jaar weer met 2,23 procent. Per rit met tram of bus valt dat nog wel mee, maar bij dagelijks gebruik telt dat volgens de PvdA op tot flinke bedragen. De partij heeft hierover vragen gesteld aan wethouder Rob Ellermeijer. "Om het openbaar vervoer aantrekkelijk te houden, kunnen zulke prijsstijgingen niet blijven doorgaan. We moeten juist meer mensen verleiden om met de bus of de tram te reizen. Hoge tarieven passen daar niet bij," aldus PvdA-raadslid Arnout van den Bosch.

"Zulke prijsverhogingen kunnen financieel echt pijn doen, zeker bij mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn om naar school of werk te gaan," stelt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: De PvdA wijst erop dat veel Amstelveners in de regio werken, bijvoorbeeld in Amsterdam. 'Voor wie een reiskostenvergoeding krijgt, is er niet zo veel aan de hand, maar juist mensen met de laagste inkomens krijgen dat vaak niet. Dan kunnen mensen in de problemen komen. Ook voor werkzoekenden wordt het minder aantrekkelijk om een baan te accepteren op een wat grotere afstand van huis. Zo ontstaat mobiliteitsarmoede, een toenemend probleem in de regio Amsterdam,' aldus de PvdA.

De partij heeft de wethouder gevraagd toe te lichten hoe de prijsverhogingen tot stand zijn gekomen. De Vervoerregio Amsterdam is daar verantwoordelijk voor, maar raadpleegt de betrokken gemeentes, waaronder Amstelveen. De PvdA vindt het belangrijk dat in de Vervoerregio duidelijk stelling genomen wordt en wil voorkomen dat de tarieven zo sterk blijven stijgen na 2020.

Daarnaast wil de PvdA weten wat de gemeente kan doen om de mensen met de laagste inkomens te helpen. Ook zij moeten gebruik kunnen maken van tram en bus, zeker als het gaat om woon-werkverkeer. Arnout van den Bosch: "We moeten de gevolgen van deze prijsstijgingen verzachten. Of dat nu loopt via de Amstelveenpas of op een andere manier, maakt me niet zo veel uit, maar er moet wat gebeuren."

KOSTENSTIJGING Volgens het GVB zijn de nieuwe tarieven in lijn met de landelijke prijsstijging voor stad- en streekvervoer. De prijsbepaling komt mede tot stand op basis van de indexering op basis van de Landelijke Tarieven Index. Hierbij wordt gekeken naar de prijsontwikkeling van onder meer loonkosten en brandstoffen zoals diesel, aardgas en elektriciteit. Het doel van de prijscorrectie is volgens het GVB om kostenstijgingen op te vangen zodat niet ingeleverd hoeft te worden op het huidige OV-aanbod .Vorig jaar stegen de ritprijzen meer dan gebruikelijk vanwege de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie