Afbeelding
ANP

Duizend identiteitsbewijzen per jaar vermist in Amstelveen

28 augustus 2019 om 16:00 Overig

AMSTELVEEN Jaarlijks raken circa duizend identiteitsbewijzen van inwoners van Amstelveen vermist. Het gaat daarbij vooral om rijbewijzen. Zo raakten er In 2105 669 rijbewijzen van Amstelveners zoek. In 2018 waren dat er 782. Het aantal vermiste paspoorten ligt jaarlijks rond de negentig en het aantal vermiste identiteitskaarten rond de 217.

Dat blijkt uit een overzicht dat het college van B en W heet gemaakt in reactie op vragen van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie. De partij stelde die vragen  naar aanleiding van zorgen die minister Grapperhaus (veiligheid en Justitie) in juli had geuit over de stijging van het aantal vermiste identiteitsdocumenten in Nederland. In de afgelopen drie jaar zijn landelijk in totaal meer dan een miljoen documenten opgegeven als vermist of gestolen. In de berichtgeving hierover werd ook de veronderstelling geuit dat een deel van deze vermiste documenten in het criminele circuit terecht komen en daar worden gebruikt voor dubieuze doeleinden. De ChristenUnie-fractie maakt zich hier zorgen over en vroeg hoe de situatie in Amstelveen is.

Het college antwoordt dat gemeenten niet verantwoordelijk voor het strafrechtelijke deel bij vermissingen van identiteitsdocumenten. De gemeente registreert slechts de vermissingen.

´Als een inwoner een identiteitsdocument kwijt is, wordt er van hem/haar verwacht dat deze vermissing zo snel als mogelijk wordt doorgegeven bij de gemeente. Dit om er voor te zorgen dat het document aan het verkeer wordt onttrokken en er geen misbruik van kan worden gemaakt. Dit kan aan de balie bij Publiekszaken. Het is ook de mogelijk om de vermissing digitaal via de website van de gemeente door te geven. Hierbij kan gebruik worden gemaakt met een inlog via DigiD. Dit biedt de inwoner de mogelijkheid om buiten de openingstijden of eventueel vanuit het buitenland een vermissing te laten registeren en misbruik van het vermiste document te voorkomen,´ aldus het college. ´Bij een vermoeden van misbruik van het document wordt de inwoner door verwezen naar het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) voor ondersteuning.´

Het aanvragen van een nieuw document dient altijd in persoon te geschieden. Dit in verband met de identiteitsvaststelling. De aanvrager moet een verklaring van vermissing invullen en ondertekenen, waarin onder andere aangegeven moet worden wanneer het document voor de laatste keer is gebruikt en hoe wellicht de vermissing is ontstaan. Indien bij de aanvraag door de gemeente wordt geconstateerd dat sprake is van een ´meervoudige vermissing´, wordt de aanvraag aangehouden en dient nader onderzoek te worden uitgevoerd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie