De weegbrug aan Amstelzijde is het enige provinciale monument in Amstelveen.
De weegbrug aan Amstelzijde is het enige provinciale monument in Amstelveen. Google Streetview

Subsidie voor restauratie provinciale monumenten

4 augustus 2019 om 10:00 Overig

NOORD-HOLLAND Eigenaren van provinciale monumenten in Noord-Holland kunnen sinds 25 juli bij de provincie subsidie aanvragen voor onderhoud en restauratie. Voor onderhoud is in 2019 67.000 euro beschikbaar en voor restauratieprojecten kan de provincie dit jaar in totaal 295.000 euro uitkeren. Het onderhouden of restaureren van provinciale monumenten is duurder dan voor ander vastgoed. Vaak moeten speciale materialen worden gebruikt om het monument in ere te houden of te herstellen. Eigenaren van provinciale monumenten kunnen een subsidie ontvangen voor 50 procent van de totale onderhoudskosten die onder de subsidie vallen, met een maximum van 18.500 euro. Een uitzondering geldt voor grootschalige monumenten waar de kosten voor de monumentale onderdelen boven 100.000 euro liggen. Ook daar kan subsidie voor worden aangevraagd voor 40 procent van de kosten.

Amstelveen telt overigens maar één provinciaal monument. Dat is de voertuigweegbrug en het bijbehorende dienstgebouwtje aan Amstelzijde nabij huisnummer 52. De weegbrug is in 1951 gebouwd en werd ontworpen door Willem Pool.  De weegbrug werd gebruikt voor het wegen van landbouwvoertuigen met lading en voor de controle van voertuiggewicht door de politie. 

Amtelveen telt daarnaast 37 rijksmonumenten en 131 gemeentelijke monumenten

Meer informatie over de subsidieregeling van de provincie is te vinden op de website van provincie Noord-Holland, onder het kopje Cultuur. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie