De fontein op het Stadsplein zorgt op warme dagen voor waterpret. Afgelopen zomer heeft de fontein wegens kapotte tegels echter nauwelijks aangestaan.
De fontein op het Stadsplein zorgt op warme dagen voor waterpret. Afgelopen zomer heeft de fontein wegens kapotte tegels echter nauwelijks aangestaan. Foto; archief/Naomi Heidinga

Inwoners Amstelveen willen Stadsplein met veel groen en actieve en afwisselende sfeer

22 februari 2024 om 11:52 Overig

AMSTELVEEN Ruim 3.000 Amstelveners en bezoekers van Stadshart Amstelveen hebben begin dit jaar meegedacht over de toekomstige inrichting van het Stadsplein. De meerderheid heeft gekozen voor een plein met een actieve en afwisselende sfeer, met veel groen en natuurlijke, houten elementen.

KNUSSE HOEKJES TUSSEN BOMEN

“We zijn ontzettend blij dat er zoveel betrokken bewoners en bezoekers de moeite hebben genomen om mee te denken over de nieuwe inrichting van het Stadsplein. Dat het stadscentrum groener, bruisender en gezelliger moet worden, was al duidelijk. Maar nu weten we ook welke sfeer het centrale plein moet krijgen, namelijk actief en afwisselend, met knusse hoekjes tussen bomen om elkaar te ontmoeten,” vertelt wethouder Floor Gordon (Stadshart).

“Het ontwerp voor het nieuwe plein moet een afspiegeling worden van onze groene gemeente, waar het fijn verblijven is,” stelt de wethouder. De architect van het plein neemt de voorkeur van de bewoners mee als inspiratie en de gemeente verwacht het ontwerp binnen enkele maanden te kunnen delen.

NATUURLIJKE UITSTRALING

Meer dan 60 procent van de stemmers koos voor een actieve en afwisselende sfeer. Bijna 1.200 respondenten willen graag houten banken in plaats van stenen zitjes en overkappingen en speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling hebben de voorkeur. 

FONTEINTJES

De grootste uitschieter is de keuze voor een kunst- en waterelement: bijna 2.000 keer is er gekozen voor fonteintjes waar kinderen mee kunnen spelen en tussendoor kunnen lopen. Er is reeds een dergelije fontein op het Stadsplein, maar die heeft  afgelopen zomermaan nauwelijks aangestaan, omdat diverse tegels kapot waren gereden door vrachtwagens bij het laden en lossen van goederen.  

De volledige uitslag van de vragenlijst over de inrichting van het Stadsplein is terug te vinden op het online participatieplatform van de gemeente: denkmee.amstelveen.nl.

VERPLAATSING MARKT

In het Stadshart vinden momenteel diverse ontwikkelingen plaats, zoals de uitbreiding van de winkels aan het Rembrandthof. De gemeente kan pas aan de slag met de inrichting van het Stadsplein als de vrijdagmarkt definitief is verplaatst naar de Rembrandtweg en vóór het Rembrandthof. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor starten in het najaar. Het doel is om in 2025 te starten met de herinrichting van het Stadsplein.


Het huidige Stadsplein heeft een kille uitstraling. - Foto: René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie