Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

College Amstelveen deelt zorgen SP over betaalbaarheid zwemlessen aan Escapade

21 februari 2024 om 10:29 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de nieuwe exploitant van het sportcentrum aan Escapade om de voorgenomen hogere kosten voor zwemlessen te heroverwegen. Dat antwoordt het college op vragen van de SP-gemeenteraadsfractie die zorgen had geuit omdat de zwemlessen nu voor een deel van de kinderen onbetaalbaar dreigen te worden. Het college deelt die zorgen. De exploitant heeft weliswaar aangegeven dat het zwemwater behouden blijft voor zwemlessen, maar dat er bovenop de kosten voor de zwemlessen abonnementskosten betaald moeten worden voor ouder en kind.

Het zwembad in het gebouw op het Escapade-terrein is geen eigendom van de gemeente. De zwemlessen in het sportcentrum worden nu nog verzorgd door Zwemclub ABC. ‘Wij hebben de nieuwe exploitant meegegeven dat het in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een onverstandige keuze is om deze zwemclub de deur te wijzen,’ aldus B en W in het antwoord op de vragen van de SP.

CAPACITEITSPROBLEMEN

De zwemlessen in Escapade boden voor veel kinderen een uitkomst vanwege de problemen met de zwemlescapaciteit. Voor ABC-zwemmen is er bij De Meerkamp nu een wachttijd van 6 tot 12 maanden. Daarnaast is vorig jaar ook nog zwembad De Otter in Uithoorn gesloten. Er wordt momenteel wel gewerkt aan uitbreiding van De Meerkamp om de zwemlescapaciteit te vergroten, maar de bouw is net van start gegaan. Het nieuwe binnenbad wordt met de start van het nieuwe zwemlesseizoen na de zomervakantie in september 2025 in gebruik genomen.

TELEURSTELLEND

Het college laat weten met de nieuwe exploitant gesproken te hebben. “We vonden de reactie teleurstellend. Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor de kinderen die straks geen zwemles meer kunnen volgen,’ aldus B en W.

VRIJHEID ONDERNEMER

Het college laat echter ook weten dat een commerciële aanbieder de vrijheid heeft om een eigen bedrijfsconcept toe te passen. ‘De overheid mag hierin niet interveniëren, zij is gebonden aan de beginselen van behoorlijk bestuur.’ Omdat het hier gaat om een maatschappelijk belang hebben wij getracht beide partijen bij elkaar te brengen zodat de continuïteit van de zwemlessen gewaarborgd blijft. Wij hebben hierbij onder meer een beroep gedaan op de maatschappelijke betrokkenheid van de exploitant.

ZOEKEN NAAR OPLOSSING

Het college heeft ook een beroep op beide partijen gedaan om met elkaar in gesprek te blijven. “Wij spannen ons tot het uiterste in om te helpen zoeken naar een oplossing voor de huidige situatie. Wij vinden het van groot belang dat de kinderen die op dit moment zwemles volgen, dat kunnen blijven doen.’

TWEEDELING

De SP vreest dat er door de kostenstijging een tweedeling zal ontstaan tussen ouders die de extra kosten voor zwemlessen voor hun kinderen wel kunnen betalen en ouders die dat niet kunnen. De partij wijst daarbij ook op het grote belang van veilig leren zwemmen in een waterrijke omgeving als Amstelveen. 

Het college stelt in antwoord op vragen van de SP dat zwemveiligheid primair een verantwoordelijkheid van de ouders is. ‘Maar als gemeente vinden we het belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot zwemlessen. Daarom faciliteren wij hierin met onder andere het aanbod van badwater en doen we een grote investering om op korte termijn een nieuw bad te realiseren. Daarnaast is er een regeling voor ouders die de zwemlessen niet kunnen betalen.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie