Afbeelding
Joop Touw

Inwoners geven Amstelveen rapportcijfer 7,1 in peiling Waarstaatjegemeente

20 oktober 2020 om 11:57 Opinie

AMSTELVEEN Amstelveners die mee hebben gedaan aan de  inwonerspeiling van Waarstaatjegemeente geven Amstelveen gemiddeld een 7,1 als rapportcijfer. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde dat op 6,7 ligt.

De gemeente wil graag weten hoe inwoners over de dienstverlening van de gemeente denken, of ze groen waarderen en of zij zich betrokken voelen bij Amstelveen. Om inzicht in dit soort zaken te krijgen, heeft de gemeente meegedaan aan Waarstaatjegemeente. Dit onderzoek wordt in meer dan 60 Nederlandse gemeenten op vergelijkbare manier uitgevoerd. Het onderzoek geeft een beeld van hoe de gemeente presteert en of dit beter of minder goed is dan andere gemeenten.

VERDER VERBETEREN ”Het is belangrijk om aan dit soort onderzoeken deel te nemen. Het is goed om te horen dat veel inwoners positief over de gemeente zijn, maar ik zie dit onderzoek vooral als een kans om onze dienstverlening verder te verbeteren en nog beter te laten aansluiten op de behoeften van onze inwoners,” aldus burgemeester Tjapko Poppens.

POSITIEF In totaal namen 1.035 Amstelveners deel aan het onderzoek. De inwoners zijn over de gehele linie positief over de inspanningen van de gemeente. De gemeentelijke dienstverlening (7,2) en digitale faciliteiten (7,2) scoren beiden boven landelijk gemiddelde (6,8). Ook over de communicatie van de gemeente zijn inwoners positiever dan andere gemeenten (7,0 versus 6,6), met name het heldere taalgebruik. De gemeente scoort lager dan het landelijke gemiddelde op de vragen of het aanvragen van een product of dienst makkelijk was (74% versus 79%) en of de informatie juist en volledig was (71% versus 76%).

LEEFOMGEVING Inwoners waarderen hun eigen leefomgeving met een 8,0. Ook zijn zij positief over de zorg voor de leefomgeving (7,2 versus landelijk 6,8). Amstelveners zijn in het bijzonder te spreken over de parken en plantsoenen in de gemeente. Op het gebied van voorzieningen scoort de gemeente bovengemiddeld op het gebied van parkeergelegenheid. Basisscholen in de buurt zijn een aandachtspunt. 

BETROKKENHEID De gemeente krijgt een 6,5 voor het betrekken van de inwoners bij het beleid versus een landelijk gemiddelde van 6,1. Opvallend is dat inwoners vinden dat wijken voldoende betrokken worden bij de aanpak van leefbaarheid, maar dat de gemeente een groter beroep op inwoners zou kunnen doen om zelf een bijdrage te leveren.

Meer info op: www.waarstaatjegemeente.nl (kijk bij thema’s in het menu)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie