De ouders protesteren voor gelijke kansen in het onderwijs.
De ouders protesteren voor gelijke kansen in het onderwijs. VLN Nieuws/Laurens Niezen

Opnieuw demonstratie gelijkheid onderwijs buitenlandse kinderen in Amstelveen

13 oktober 2023 om 16:31 Onderwijs

AMSTELVEEN Aan de Maalderij in Amstelveen, voor het gebouw van Scholenkoepel Amstelland, voeren een tiental mensen vanmiddag actie voor kansgelijkheid voor buitenlandse kinderen in het onderwijs. De actie is in samenwerking met de SP-Hulpdienst, die de ouders hulp en advies geeft bij het voeren van gesprekken met basisscholen.

Hulpdienstmedewerkers die meegaan naar gesprekken met leerkrachten stuiten op veel onbegrip en vooroordelen. Kinderen met een buitenlandse afkomst worden, volgens de demonstrerende ouders, vaak in een te lage groep geplaatst tijdens de overgang naar de middelbare school. Volgens de demonstranten hebben kinderen er meer baat bij om in een groep te komen met leeftijdsgenoten, die wellicht nog iets te moeilijk is, maar waaraan zij zich kunnen optrekken aan het niveau van de rest. Dat is beter dan onder hun niveau te worden geplaatst, waarbij ze zich gaan vervelen.

DEMONSTRATIE IN JULI

Afgelopen juli was er ook al een demonstratie voor het gebouw van Scholenkoepel Amstelland. Toen zei raadslid Nora Fakirni: “We zien dat er bij de beoordeling van buitenlandse kinderen te veel wordt gekeken naar de beheersing van de Nederlandse taal. En dat is nou net iets dat bij kinderen vrij snel kan worden weggewerkt, want kinderen pakken een nieuwe taal vrij snel op. Helaas krijgen veel buitenlandse kinderen een label opgeplakt. Ze zijn ‘niet leerbaar’ of hebben een andere leerstoornis. Dit terwijl er eigenlijk niets aan de hand is met het kind. Ouders moeten maar accepteren dat hun kinderen een te laag doorstroomadvies krijgen of worden verwezen naar het speciaal onderwijs, terwijl zij alleen maar een taalachterstand hebben. De SP steunt de actie van de ouders en wie dat ook wil doen kan de petitie tekenen voor kansengelijkheid in het onderwijs”. Deze petitie is te vinden op: petities.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie