VVD-raadslid Elisa De Marco met twee moeders van wie de kinderen niet zijn ingeloot bij een middelbare school in Amstelveen maar bij Yuverta Mavo in Aalsmeer.
VVD-raadslid Elisa De Marco met twee moeders van wie de kinderen niet zijn ingeloot bij een middelbare school in Amstelveen maar bij Yuverta Mavo in Aalsmeer. VVD Amstelveen

VVD: ‘Zorg voor voldoende plek voor Amstelveense kinderen op middelbare scholen’

19 april 2023 om 13:14 Onderwijs

AMSTELVEEN De VVD vindt dat er voor Amstelveense leerlingen voldoende plaats moet zijn op middelbare scholen in Amstelveen. Dat stelt de partij naar aanleiding van  onbegrip, boosheid en teleurstelling bij een aantal Amstelveense ouders over de uitkomst van de loting voor hun kind. De VVD heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W.

“Onze dochter koos bewust voor een brede scholengemeenschap in Amstelveen en is op een mavo in Aalsmeer geplaatst. Dat voelt niet passend,” aldus een van de reacties die de partij kreeg. “Wij gaan ons hier niet zomaar bij neerleggen,” reageerde een ander. Ze noemt de gang van zaken 

Elisa De Marco, raadslid en woordvoerder onderwijs namens de VVD-fractie heeft de afgelopen week veel contact gehad met teleurgestelde ouders over de uitkomsten van de loting. Ze heeft B en W schriftelijke vragen geteld over deze, voor haar fractie, onacceptabele gang van zaken.

TELEURGESTELD

‘De afgelopen jaren was er sprake van kinderen die tegen hun keus in zijn geplaatst op een middelbare school buiten Amstelveen. Achter die cijfers zitten kinderen en gezinnen. Kinderen die teleurgesteld zijn dat ze bijvoorbeeld als enige leerling uit Amstelveen zijn geplaatst in een klas in Aalsmeer. Of denk aan de logistieke uitdagingen als je kind van 11 jaar in Mijdrecht is geplaatst? De VVD stelt dat dit soort gevallen voorkomen moeten worden,’ aldus de raadsfractie.

ONACCEPTABEL

‘Ook dit jaar ontvingen we wederom verontrustende berichten van wanhopige ouders en teleurgestelde kinderen. Deze Amstelveense kinderen kozen bewust voor een brede scholengemeenschap in Amstelveen en werden met een vmbo-t/havo-advies op een mavo in Aalsmeer geplaatst. De VVD vindt dit om meerdere reden onacceptabel,’ stelt de raadsfractie.

De VVD-fractie wil onder meet weten of het college haar mening deelt dat er te weinig vmbo-t/havo-plekken zijn in Amstelveen en wat B en W van plan zijn om hieraan te gaan doen. De partij vreest dat dit probleem gezien de groei van Amstelveen en omliggende gemeenten de komende jaren alleen maar groter wordt. 

De VVD wil ook weten hoe het kan dat ondanks de extra plekken die op het Keizer Karel College, Amstelveen College en het Hermann Wesselink College zijn gerealiseerd er  toch nog Amstelveense kinderen tegen hun eigen keuze buiten Amstelveen worden geplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie