De mobiele telefoon is volgens de PvdA en de VVD niet alleen een stoorzender in de klas, maar verlaagt ook de resultaten van de leerlingen.
De mobiele telefoon is volgens de PvdA en de VVD niet alleen een stoorzender in de klas, maar verlaagt ook de resultaten van de leerlingen. Pixabay

B en W Amstelveen: ‘Regels gebruik mobiele telefoon in klas zaak van scholen’

16 maart 2023 om 15:00 Onderwijs

AMSTELVEEN B en W van Amstelveen zien voor zichzelf geen taak weggelegd om het gebruik van mobiele telefoons in schoolklassen te reguleren. De gemeenteraadsfracties van PvdA en VVD hadden het college opgeroepen om met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan over een eventueel verbod op mobiele telefoons in de klas. Ze willen daarmee de storende werking die deze apparaten hebben tegengaan. Volgens de twee partijen is actie nodig in het belang van de kwaliteit van het onderwijs in Amstelveen. Het college stelt echter dat de bevoegdheid om al dan niet mobiele telefoons te weren bij de scholen ligt. 

De mobiele telefoon is volgens de PvdA en de VVD niet alleen een stoorzender in de klas, maar verlaagt ook de resultaten van de leerlingen. ‘Het meenemen van een mobiele telefoon, zelfs als die wordt ingeleverd, heeft een negatieve invloed op de leerprestaties van kinderen,’ stellen de twee partijen.

SCHOOLAANGELEGENHEID

Het al dan niet gebruiken van mobiele telefoons in de klas en op school is volgens B en W echter een schoolaangelegenheid. Dat antwoordt het college in schriftelijke vragen die de VVD en PvdA gezamenlijk hadden gesteld. ‘Scholen maken de keuzes om al dan niet mobiele telefoons te weren in samenspraak met ouders, leerlingen en de Medezeggenschapsraad van de betreffende scholen. Het college gaat hier dus formeel niet over en vertrouwd in deze ook volledig op deschoolbesturen,’ aldus B en W.

MINISTER

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft scholen recent wel opgeroepen om te kijken of zij een verbod van het gebruik van mobiele telefoons in overweging zouden willen nemen. Dit om leerlingen beter bij de les te kunnen houden. Het Amstelveen College is een van de scholen die deze handschoen heeft opgepakt. De reacties van de ouders zijn voornamelijk positief, maar de leerlingen staan heer (uiteraard) iets anders in. De minister liet maandag bij een bezoek aan het Amstelveen College weten blij te zijn met het initiatief van de school. Hij is benieuwd naar de aanpak en de resultaten daarvan in de komende periode.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie