PvdA en VVD willen het gebruik van mobiele telefoons in de klas tegengaan.
PvdA en VVD willen het gebruik van mobiele telefoons in de klas tegengaan. Pixabay

PvdA en VVD roepen op tot verbod mobiele telefoons in de klas in Amstelveen

16 februari 2023 om 13:02 Onderwijs

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfracties van de PvdA en VVD roepen het college van B en W op om met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan over een eventueel verbod op mobiele telefoons in de klas. Ze willen daarmee de storende werking die deze apparaten hebben tegengaan. Volgens de twee partijen is actie nodig in het belang van de kwaliteit van het onderwijs in Amstelveen. Ze vinden het dan ook bemoedigend dat er al Amstelveense scholen zijn die al stappen zetten richting een smartphone-vrije school. 

De mobiele telefoon is volgens de PvdA en de VVD niet alleen een stoorzender in de klas, maar verlaagt ook de resultaten van de leerlingen. ‘Het meenemen van een mobiele telefoon, zelfs als die wordt ingeleverd, heeft een negatieve invloed op de leerprestaties van kinderen,” stellen de twee partijen. Ze wijzen daarbij op bevindingen van Kennis Rotonde na onderzoek onder 16-jarige leerlingen.

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft al aangegeven met scholen in gesprek te gaan over een verbod op mobiele telefoons in de klas. PvdA en VVD wijzen erop dat in dertien landen, waaronder België en Frankrijk, al een verbod op mobiele telefoons in de klas is ingevoerd. ‘Ook de meerderheid van de leraren is voorstander van zo’n verbod, volgens een onderzoek van Teacher Tapp en Kennisnet,’ zo geven de twee partijen aan.

ALS EEN MUG IN DE SLAAPKAMER

“Een mobiele telefoon is als een mug in de slaapkamer. Hij leidt continu af met zijn zoomende geluid. Terwijl aandacht essentieel is om je lessen te kunnen volgen.” stelt Guy Muller, PvdA-burgerlidraadlid onderwijs.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie