De winnaars van de 'Gouden Vonk'.
De winnaars van de 'Gouden Vonk'. Aangeleverd

Eerste ‘Gouden Vonk’ uitgereikt tijdens Gaia Yes! evenement in KKC

Onderwijs

AMSTELVEEN Tijdens het ‘Gaia Yes! multiplier event’ in het Keizer Karel College in Amstelveen is op 24 juni de eerste Gouden Vonk uitgereikt, de wisselprijs voor het meest inspirerende verhaal van scholieren over duurzaamheid. Leerlingen uit heel Nederland streden mee. Van de 72 inzendingen won uiteindelijk Celine Man A Hing de Gouden Vonk.

Leerlingen werden uitgedaagd om een verhaal te schrijven over duurzame ontwikkelingen in de praktijk. Ze konden ook een filmpje, foto of kunstwerk inleveren. Het publiek kon ter plekke of online stemmen op de beste inzendingen. De vakjury hakte uiteindelijk de knoop door. Zij was verrast door de creativiteit en inventiviteit van de inzendingen.

Winnaars basisscholen: 1. Tasje van gejut plastic (Karlotta); 2. NFT: van fysieke naar digitale kunst (Cas, Arthur & Jacob); 3. Energie ontvanger (Gijs).
Winnaars voortgezet onderwijs: 1. Schilderij ‘Een schone wereld’ (Celine); 2. 3-ster beter leven (Jasper); 3. Video ‘Duurzaam kiezen’ (Sarah en Nicky).

‘Scholen leggen de basis voor de leiders, deskundigen en verantwoordelijke burgers van morgen’, stelt Gaia Nederland. ‘Daarom is de integratie van kennis en vaardigheden voor duurzame ontwikkeling binnen scholen en jongerenorganisaties belangrijk. In de praktijk bereikt kennis over duurzaam leven scholen en jongeren echter slechts sporadisch en duurzaamheidsonderwijs komt niet consequent terug in lesprogramma’s. Daarnaast missen veel leerlingen sociale vaardigheden en een band met de natuur. Een integrale ESD-benadering (Education for Sustainable Development) kan daar verandering in brengen’, aldus de organisatie. 

Gaia Nederland heeft samen met partners in Estland, Spanje en Schotland de handschoen opgepakt en met ondersteuning van een EU-Erasmus subsidie het YES-curriculum (Youth Eduction for Sustainablity) ontwikkeld. Het project Gaia Yes! omvat een online omgeving voor docenten en leerlingen met een integraal curriculum, een docentenhandleiding en een bundel met zestig praktijkverhalen, inclusief links, vragen en opdrachten. Meer informatie over Gaia Yes! is te vinden op: www.esd.college

advertentie
advertentie