De debaters van Panta Rhei met in het midden het ‘beste debatteam’.
De debaters van Panta Rhei met in het midden het ‘beste debatteam’. SG Panta Rhei

Team Panta Rhei wint vmbo-debatwedstrijd Amstelveense scholen

Onderwijs

AMSTELVEEN Een team van Panta Rhei heeft deze week de lokale vmbo-debatwedstrijd gewonnen/ De zesde editie van deze wedstrijd vond dinsdagavond plaats in het gebouw van scholengemeenschap Panta Rhei. Drie teams van het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College en SG Panta Rhei gingen in debat over stellingen als ‘De leeftijd om te mogen werken moet omhoog naar 16 jaar’ en ‘Ouders moeten verplicht een opvoedcursus volgen; .

De vmbo-debatwedstrijd vindt bij toerbeurt op één van de drie deelnemende scholen plaats. De debatteams van de scholen bereidden zich vooraf voor op de stellingen, met zowel voor- als tegenargumenten. Pas een kwartier voor aanvang van het debat hoorden zij na trekking door een notaris of ze voor of tegen de stelling zijn.

HOOG NIVEAU De sfeer zat er dinsdag al snel goed in en de debatteams waren zeer strijdvaardig. Het niveau was bijzonder hoog, volgens juryvoorzitter Inza Gast “wellicht zelfs hoger dan andere jaren”. De jury bestond uit leden van de Rotary Amstelveen-Amstel en vanuit iedere school iemand uit de schoolleiding.

De prijs voor de beste school werd gewonnen door het team van Panta Rhei. De teamleden  werkten het beste samen en verwoordden hun argumenten vaak net even sterker. Jamaya van het Amstelveen College was de beste debater van de avond, vooral omdat zij goed inspeelde op wat de tegenpartij zei. Andrew van het Hermann Wesselink College deed de meest explosieve uitspraak. In een debat over of docenten pas een vaste aanstelling mogen krijgen als zij door leerlingen positief zijn beoordeeld zei hij: “Je werkt aan de kassa. Ik heb nog nooit gehoord dat de klant bepaalt of jij een vaste aanstelling krijgt.”

GETRAIND Vooraf waren de leerlingen getraind in debatvaardigheden door het Nederlands Debat Instituut, een toonaangevende organisatie op dit gebied. De organisatie van het debat was in handen van de Rotary Amstelveen-Amstel. Het winnende team van Panta Rhei kreeg naast een wisselbeker een bezoek aan de Tweede Kamer aangeboden. Alle deelnemende leerlingen kregen een bioscoopbon.

advertentie
advertentie