Afbeelding
pixabay

Vrijwel alle leerlingen geplaatst op middelbare school uit hun top 3

20 april 2022 om 14:34 Onderwijs

AMSTELVEEN De Amstelveense groep acht leerlingen kregen woensdag 13 april te horen naar welke middelbare school ze mogen na de zomervakantie. Dit jaar zijn 1.763 kinderen geplaatst op de scholen voor het voortgezet onderwijs in Amstelland. Van deze groep mag 93,6 procent naar de school van hun eerste voorkeur. De overige 6,4 procent is geplaatst bij hun tweede of derde keuze. Waardoor alle leerlingen zijn geplaatst op een school uit hun top 3.

Het Amstelveen College en Herman Wesselink College hebben moeten loten. Ten opzichte van vorig jaar zijn iets meer leerlingen uitgeloot voor de school van eerste voorkeur (69 leerlingen uit Amstelveen). Dit komt omdat vorig jaar zowel het HWC, AC en het KKC een extra klas beschikbaar stelde. Het is niet mogelijk om dit ieder jaar te doen.

Bij aanmelding geven kinderen hun top-5 van scholen op. Voor alle leerlingen is er plaats, maar niet altijd op de school die hun voorkeur heeft. Als het niet lukt op school 1, heeft misschien school 2 plek of anders school 3 enzovoort. Broertjes en zusjes van leerlingen en kinderen van medewerkers krijgen plaatsingsgarantie. De loting en plaatsing vinden jaarlijks plaats door een notaris, in een gezamenlijke vergadering van het hele Voortgezet Onderwijs van Amstelland.

Wethouder onderwijs Frank Berkhout: “De populariteit van de scholen varieert van jaar tot jaar. Het HWC was dit jaar populair, het Amstelveen College nam de tweede plek in en daarna volgde KKC. Ik snap dat het een teleurstelling kan zijn als kinderen niet naar hun voorkeursschool kunnen. Gelukkig doen scholen er alles aan om deze kinderen zich ook thuis te laten voelen. En alle scholen in Amstelveen zijn uitstekend en zitten in prachtige moderne gebouwen.”

Een van de kinderen die niet ingedeeld kon worden op een van de voorkeursscholen is een meisje met een schooladvies voor vmbo-t/havo. Ze werd uitgeloot voor het Amstelveen College en het HWC, maar kan wel terecht op het Veenlanden College in Mijdrecht. Het meisje en haar moeder zijn heel erg teleurgesteld. “Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ik woon in de buurt van het HWC en Amstelveen College en nu moet ik mijn kind steeds naar Mijdrecht brengen.” 

De gemeente laat in reactie weten dat het meisje in Amstelveen ook terecht kan op de Panta Rhei. “Dat zij voor het Amstelveen College en het HWC is uitgeloot, is heel verdrietig. Maar dat kan gebeuren want dat is hoe het systeem werkt. Ze kan wel naar de Panta Rhei. Die school heeft een samenwerkingsverband met het Amstelveen College en het HWC. Als je dan op havo-niveau presteert kan je na één of twee jaar naar een van die twee scholen overstappen. Ik begrijp dat ouders het liefst zien dat hun kinderen naar de school van de eerste keuze gaan, maar het is dus niet zo dat er geen plaats is in Amstelveen,” aldus gemeentewoordvoerster Marja Boll. Ze geeft ook aan dat wethouder Onderwijs geen invloed heeft op de plaatsing van de leerlingen. De loting vindt plaats onder verantwoordelijkheid van alle betrokken schoolbesturen. “De wethouder is er verantwoordelijk voor dat er voldoende goede schoolgebouwen zijn, maar hij is niet bij machte om een kinderen wel of niet op een school te plaatsen,” aldus de gemeentewoordvoerster.

EINDTOETS Leerlingen melden zich met het basisschooladvies aan bij het voortgezet onderwijs. Pas nadat de plaatsing bekend is, maken leerlingen de Centrale Eindtoets. Is de toetsuitslag hoger dan het basisschooladvies, dan moet de school het advies heroverwegen. Tussen 30 mei en 2 juni nemen de VO scholen contact op met ouders van leerlingen met opgehoogd advies.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie