Afbeelding
Team Jettisat

Amstelveens Team JettiSat lanceert eigen satelliet

21 maart 2022 om 12:45 Onderwijs

AMSTELVEEN Vanaf september 2021 werken vijf scholieren van het Hermann Wesselink College uit 5 vwo aan een project voor de nationale CanSat competitie. Hun team heet JettiSat en bestaat uit Christian Berg, Daniël Bezaan, Noam Dickmann, Josefien Leffers en Juliette Poort. Voor deze competitie moest een satelliet (Sat) worden gemaakt ter grootte van een frisdrankblikje (Can is Engels voor blikje) die tijdens een val vanaf 1 km onderzoeken en metingen kan verrichten. Daadwerkelijke lancering van de CanSat was alleen voor de beste tien teams in Nederland en dat is team JettiSat gelukt.  

Het team heeft de laatste maanden de CanSat bijna helemaal zelf gemaakt; van het programma dat de CanSat bestuurt tot de parachute die de val vertraagt. Tijdens de val worden de temperatuur en druk gemeten. Verder wilden zij propellers gebruiken om op een vooraf gekozen plek te kunnen landen. De CanSat moest automatisch verschillende uitgekozen punten vergelijken en naar het dichtstbijzijnde punt gaan. Vrijdag 18 maart mocht de CanSat de lucht in met een raket van de TU Delft. Met nog negen andere teams waren er veel verschillende CanSats en ideeën. Met een grote rookwolk schoot de raket omhoog tot een hoogte van meer dan 1 kilometer. 

Toen de CanSats naar beneden kwamen, moesten de scholieren goed de lucht afspeuren naar hun eigen cansats omdat ze heel hoog waren en niet groot. De JettiSat CanSat draaide rond in de wind, doordat de propellers helaas niet waren uitgeklapt. Wel kon team JettiSat de hele vlucht van de CanSat bekijken nadat hij was geland. In de CanSat zat namelijk een camera die alles heeft vastgelegd. 

FINALE Op 22 april is de finale. Dan presenteren alle 10 finaleteams hun ontwerp en beantwoorden ze vragen over hun ontwerp van de jury. Daarna wordt de winnaar bepaald. De winnaar van de competitie gaat door naar de Europese CanSat competitie die in juni wordt gehouden. Voordat deze finale plaats kan vinden, moeten de leerlingen nog een verslag schrijven over wat goed is gegaan en wat niet en hoe de fouten nog verbeterd kunnen worden. Hierbij kunnen zij foto’s en video’s sturen van latere tests om te laten zien dat het dan wel werkt. Wie nog suggesties heeft voor plekken waar de CanSat veilig vanaf gegooid kan worden voor verdere tests, kan contact opnemen met JettiSat via jettisat@gmail.com. Hoe dit project verder verloopt is te zien via de website (bit.ly/JettiSat) of via Instagram (@jettisat).


(Foto: Team Jettisat)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie