Wethouder Frank Berkhout (D66):  "Het is  wel goed dat de gemeente hier een wat nadrukkelijker rol in krijgt."
Wethouder Frank Berkhout (D66): "Het is wel goed dat de gemeente hier een wat nadrukkelijker rol in krijgt." René de Leeuw

Motie VVD Amstelveen: ‘School en kinderopvang liefst bij elkaar’

14 november 2021 om 16:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Onderwijs en kinderopvang moeten zoveel mogelijk op één locatie worden aangeboden. Dat is de wens van de VVD, die hierover woensdagavond in de gemeenteraad een motie indiende. De raad nam de motie aan met 27 stemmen voor en de 6 stemmen van GroenLinks en SP tegen.

“Het gaat hierbij om vele miljoenen,” verklaarde VVD-raadslid Bas Zwart. “We hebben in Amstelveen het geld om in goede schoolgebouwen te investeren, maar het is jammer dat zodra we dat geld hebben uitgegeven, we geen invloed meer hebben op de betrokken scholen. Het is namelijk niet altijd pais en vree tussen school en kinderopvang. Wij vinden dat het niet aan een school is om een huurcontract met kinderopvang aan te gaan of op te zeggen. Ze hebben wel een zware stem, maar het eindbesluit hoort bij de gemeente te liggen.” 

Stieneke Kruijer (GroenLinks) meende dat de motie niets bijdroeg aan het oplossen van eventuele problemen. “Het gemeentelijk onderwijshuisvestingsplan voorziet hier al in,” zei ze. “Ik lees de motie als een heel strenge vinger richting schoolbesturen. Zo bouw je geen vertrouwensband op.” 

Wethouder Frank Berkhout wees erop dat het een paar keer niet goed is gegaan. “Daarom is het wel goed dat de gemeente hier een wat nadrukkelijker rol in krijgt,” zei hij. “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente een kinderopvangorganisatie aanwijst waar de school het niet mee eens is, omdat dat niet is wat we samen proberen te bereiken. We werken met de scholen goed samen en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Maar in de paar gevallen dat het niet goed gaat moet duidelijk zijn hoe de verhoudingen liggen. Ik zie de motie als een aanzet om dit beter te regelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie