Wethouders Frank Berkhout, Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon op weg naar de gastlessen.
Wethouders Frank Berkhout, Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon op weg naar de gastlessen. Gemeente Amstelveen

Wethouders geven gastlessen over respect

11 november 2021 om 17:44 Onderwijs

AMSTELVEEN Tijdens de Week van Respect, van 8 tot 14 november, staan drie wethouders voor de klas om met brugklassers te praten over respect. Floor Gordon (Emancipatie) trapte af bij het Amstelveen college. Frank Berkhout (Jeugd) ging vandaag op bezoek bij het Amstelveen college en Marijn van Ballegooijen (Discriminatie) geeft zijn gastles op de internationale school Amity. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en gaan met de klas in gesprek over respectvol samenleven.

Persoonlijke ervaringen spreken tot de verbeelding. Doordat de wethouders een eigen verhaal vertellen laten ze een stukje van zichzelf zien en daarmee creëren ze verbinding. Zo nodigen ze leerlingen uit om het gesprek met hen aan te gaan. Praten over een veilige sfeer thuis en op school is één van de belangrijkste elementen in de Week van Respect. Floor Gordon: “De kinderen deelden ervaringen en zeiden het belangrijk te vinden om geen waardeoordelen te geven over elkaar. Respect voor de leerkracht vinden ze ook belangrijk.”

JONG GELEERD, OUD GEDAAN Als reactie op toenemende intolerantie en spanningen in de maatschappij, organiseert de Respect Foundation sinds 2006 jaarlijks de Week van Respect. De week richt zich vooral op jongeren, de generatie van de toekomst. Want wat zij nu leren, nemen ze de rest van hun leven mee. In deze week krijgen jongeren bijvoorbeeld gastlessen om ze te inspireren en te activeren om zélf bij te dragen aan een respectvolle samenleving. In totaal worden zo’n 1,7 miljoen jongeren bereikt via scholen, gemeenten en sportbonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie