Wethouder Frank Berkhout.
Wethouder Frank Berkhout. Gemeente Amstelveen

IHP: Vijfde middelbare school niet noodzakelijk bij toekomstige groei leerlingenaantal

30 september 2021 om 12:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Hoe ziet het toekomstige onderwijs in Amstelveen eruit en wat voor schoolgebouwen horen daarbij? Op die vraag probeert het Integraal Huisvestingsplan (IHP) een antwoord te geven. Voor de periode van 2025 – 2039 kijkt de gemeente naar de ontwikkelingen in de stad en welke onderwijshuisvesting daarbij hoort. Het IHP wordt in november aangeboden aan de raad van Amstelveen ter besluitvorming.

Wethouder van onderwijs Frank Berkhout licht toe: “Gemeenten gaan niet over de inhoud, de organisatie of de manier waarop onderwijs wordt gegeven in Nederland. Wel zijn ze wettelijk verplicht om te zorgen voor passende onderwijshuisvesting. In Amstelveen is de laatste jaren veel geïnvesteerd en gerealiseerd op dit gebied, zoals de nieuwbouw voor het Hermann Wesselink College en de openbare basisschool Piet Hein en de renovatie van het Keizer Karel College.

VOORUITKIJKEN De ontwikkeling van een nieuw schoolgebouw kost veel tijd. Je moet vooruitkijken, plannen en inspelen op ontwikkelingen als internationalisering en de groei van de stad. Wethouder Berkhout: “Wij gebruiken daarvoor het Integraal Huisvestingsplan dat uit twee delen bestaat. In het IHP deel I staan de urgente huisvestingsvraagstukken voor de periode 2021– 2024 zoals de nieuwbouw voor De Horizon en De Akker. IHP deel II gebruiken we als een planningsinstrument voor een langere periode en om inzicht te krijgen bij welke scholen eventueel knelpunten gaan ontstaan. Zo wordt er in de Legmeer een nieuwe woonwijk gebouwd, dan is nu wel duidelijk dat daar een nieuwe school nodig is. Die staat daarom in het IHP deel II gepland voor 2025 – 2028.”

ONTWIKKELINGEN Voor de komende acht jaar staan verschillende projecten gepland in IHP deel II, zoals de vervangende nieuwbouw van drie basisscholen aan de Orion, de nieuwe sporthal voor het Keizer Karel College en een nieuwe school in de Legmeer. Tegelijkertijd is het IHP een groeidocument dat steeds zal worden geactualiseerd. Wethouder Berkhout: “De onderwijsvisie van onze schoolbesturen is zeer belangrijk voor het verder aanscherpen van IHP deel II in de komende jaren. We werken samen met de scholen en kijken naar hoe hun visie op het onderwijs van de toekomst effect zal hebben op het soort onderwijsgebouw en wat nodig dan is. Hoe gaat de samenwerking met de kinderopvang en hoe gaan we om met taalklassen? De antwoorden op deze vragen hebben effect op de toekomstige gebouwen die we neer gaan zetten.”

MIDDELBARE SCHOLEN De vier middelbare scholen in Amstelveen zijn klaar voor de toekomst. Wethouder Berkhout: “Panta Rhei en het Hermann Wesselink College zijn compleet vernieuwd. Het Keizer Karel College wordt op dit moment verbouwd en uitgebreid en ook het gebouw van het Amstelveen College krijgt nog een uitbreiding. Ik denk niet dat het verstandig is om deze vier scholen in de toekomst nog veel groter te laten worden. In dit IHP deel II hebben we daarom gekeken of een vijfde middelbare school noodzakelijk en gewenst is als het aantal inwoners en daarmee het leerlingenaantal blijft groeien. Dan zie je dat er binnen onze middelbare scholen nog voldoende ruimte is. De scholen geven nu zelf aan met de huidige afspraken de toekomstige leerlingengroei op te kunnen vangen.”

VINGER AAN DE POLS De leerlingenprognoses die in het IHP gebruikt worden, zijn gebaseerd op de leerlingenaantallen van oktober 2020 zoals deze bij DUO bekend waren en een inschatting van de woningbouwproductie in Amstelveen de komende jaren. “Ervaring leert dat de werkelijke ontwikkeling van leerlingenaantallen af kan wijken van de modelmatige prognoses door bijvoorbeeld nieuwe initiatieven of veranderende voorkeuren van ouders. Het is van belang deze ontwikkelingen goed te volgen. Daarom wordt het IHP in 2023 opnieuw bijgesteld”, aldus wethouder Berkhout.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie