De initiatiefnemers van Heros.
De initiatiefnemers van Heros. Heros

Heros vraagt steun ouders om in Amstelveen nieuwe mavo te kunnen starten

16 augustus 2021 om 10:10 Onderwijs

AMSTELVEEN Heros heeft zich aangemeld om een vernieuwende mavo te starten in Amstelveen. De school wil kleinschalig onderwijs bieden met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Om te kunnen starten doen de zes initiatiefnemers van Heros een beroep op ouders uit Amstelveen en omgeving om dit initiatief te steunen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vereist 300 handtekeningen van ouders met kinderen die op 1 november 2021 tussen 10 en 12 jaar zijn en afkomstig uit Amstelveen of 15 kilometer daar omheen (dus ook Amsterdam, Badhoevedorp, De Ronde Venen, Diemen en Ouderkerk aan de Amstel). Zonder deze handtekeningen dreigt de school er niet te komen.

Hoewel het enthousiasme onder de ouders volgens Heros groot is, blijft het benodigde aantal handtekeningen achter. Veel ouders en leerlingen zijn nu gedwongen om uit te wijken naar Aalsmeer of Amsterdam terwijl ze liever in Amstelveen naar school zouden gaan. Een betrokken ouder geeft via social media aan dat het alleen maar moeilijker wordt om ingeloot te worden voor het onderwijs van je keuze. Een toevoeging van een nieuwe mavo in Amstelveen zou de kans op inloting ook voor andere kinderen kunnen vergroten.

ONTWIKKELINGSTEMPO Heros heeft een eigentijdse onderwijsconcept. De naam geeft aan hoe de school zijn toekomstige mavo-leerlingen ziet: als helden. “Heros vindt het belangrijk om rekening te houden met de specifieke ontwikkelingskenmerken van leerlingen in deze leeftijd. Onze school wordt een plek waar leerlingen worden aangesproken op hun eigen mogelijkheden, rekening houdend met het ontwikkelingstempo van de hersenen,” aldus één van de initiatiefnemers, Kimo Steenaart (docent, pedagoog met 20 jaar ervaring in onderwijs en tevens prijswinnaar van Amsterdamse onderwijswedstrijd ‘Onze Nieuwe School’).

BEWEGEN Omdat uit onderzoek is gebleken dat bewegen belangrijk is bij leren, beginnen leerlingen In het lesprogramma van Heros elke dag met bewegen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat dat de hersenen aan het begin van de middelbare school voor een groot aantal leerlingen nog onvoldoende gerijpt zijn waardoor taligheid, plannen en organiseren vaak nog te moeilijk is. Dat heeft tot gevolg dat leerlingen te weinig succes ervaren op school en ouders zich zorgen maken. Bij Heros wordt al het werk op school gedaan en krijgen leerlingen de eerste twee jaar geen huiswerk.

ERVARINGEN OPDOEN Heros wil verder dat leerlingen niet alleen kennis, maar vooral ook ervaringen opdoen. Leren door doen en onderzoeken staat daarom centraal. Eén dagdeel in de week staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling, wereldburgerschap en toekomst- en beroepsoriëntatie. Leerlingen maken zo breed kennis met de mogelijkheden die ze hebben na het behalen van hun diploma. 

Wil Heros kunnen starten dan moeten er nog veel handtekeningen komen. ‘Helaas helpt de manier waarop een handtekening moet worden gezet niet mee. Het ministerie vraagt om een digitale handtekening via DIGID en het BSN-nummer van het kind,’ stelt Heros.

OPROEP Mede-initiatiefnemers en ouders Ellen Steijvers en Ilse van der Neut uit Amstelveen doen een oproep aan ouders met kinderen tussen 10 en 12 jaar woonachtig in Amstelveen en omstreken (15 km). “Het zetten van een handtekening verplicht tot niets en staat los van het uiteindelijke advies van uw kind. Ouders kunnen hun stem inzetten voor hun eigen kinderen, maar voor andere kinderen uit Amstelveen en omstreken die behoefte hebben aan kleinschalig eigentijds onderwijs. Zij kunnen door het zetten van hun handtekening echt het verschil maken.”

Een handtekening zetten kan op de website herosmavo.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie