De scholen zijn sinds 16 december dicht. Ze zijn overgestapt op afstandsonderwijs, maar er wordt ook noodopvang geboden.
De scholen zijn sinds 16 december dicht. Ze zijn overgestapt op afstandsonderwijs, maar er wordt ook noodopvang geboden. Foto gemeente Amstelveen

Veel meer gebruik van noodopvang dagverblijven en scholen in Amstelveen

21 januari 2021 om 10:16 Onderwijs

AMSTELVEEN Ten opzichte van de vorige schoolsluiting in het voorjaar, wordt er nu veel meer gebruik van de noodopvang bij scholen en opvangorganisaties. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De noodopvang is bestemd voor kinderen van wie de ouders in een cruciale beroepsgroep werken en voor kinderen in een kwetsbare positie. 

Op dit moment is de situatie volgens het college nog houdbaar voor de scholen en opvangorganisaties. In de leeftijd van 0 tot 4 gaan per dag tussen de 330 en 500 kinderen naar de noodopvang. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaat het om circa 650 kinderen. De scholen en kinderopvang geven volgens B en W aan de situatie onder controle te hebben. Maar tegelijkertijd merken ze ook dat de druk van ouders toeneemt, groepen vol raken en het lastiger wordt om de noodopvang te bemensen.

APPÉL De gemeente heeft op 14 januari samen met het onderwijs en kinderopvang een brief gestuurd aan ouders. Hierin staat het appél om kinderen thuis te houden en alleen een beroep te doen op noodopvang als het echt niet anders kan. Dit moet ervoor zorgen dat de leerkrachten en pedagogisch medewerkers inzetbaar blijven en kinderen die echt niet thuis kunnen blijven of kwetsbaar zijn blijvend een plek te bieden.

AFSTANDSONDERWIJS Op alle scholen wordt momenteel afstandsonderwijs gegeven. Ze doen daarbij volgens het college hun uiterste best om een zo’n goed mogelijk onderwijsprogramma neer te zetten. De scholen bereiden zich ook voor op eventueel grotere uitval door de Engelse variant van het virus. Gezamenlijk hebben de schoolbesturen flexibel inzetbare krachten beschikbaar die zij door gelden van het Rijk kunnen bekostigen. 

ACHTERSTANDEN Door de sluiting van de scholen is het volgens het college wel onvermijdelijk dat sommige kinderen achterstanden oplopen. ‘Wij zijn met de schoolbesturen in gesprek over hoe deze achterstanden ingehaald kunnen worden. Het gezamenlijk organiseren van een zomerschool is één van de mogelijkheden. Daarnaast is er speciale aandacht voor de leerlingen die volgend schooljaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Op 21 januari is er overleg tussen het basis- en voortgezet onderwijs om hierover afspraken te maken. Het uitgangspunt is om zo kansrijk mogelijk te adviseren en kinderen zo goed mogelijk te helpen bij het maken van een schoolkeuze,”aldus het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie