Bas Zwart
Bas Zwart VVD Amstelveen

VVD-fractie wil onderzoek naar vijfde school voor voortgezet onderwijs in Amstelveen

7 november 2020 om 09:30 Onderwijs

AMSTELVEEN De VVD wil op korte termijn onderzoek naar de mogelijkheden voor het realiseren van een vijfde school voor voortgezet onderwijs (VO) in Amstelveen. In dat onderzoek moeten ook alternatieven bekeken worden voor meer capaciteit door samenwerking met buurgemeenten. VVD-raadslid Bas Zwart kondigde voor de raad van 11 november hierover een motie aan.

Dat bleek woensdag in een commissievergadering van de raad. Ook D66 en PvdA pleitten voor onderzoek. Volgens Saloua Chaara (D66) worden de huidige VO-scholen in Amstelveen veel te groot. Guy Muller (PvdA) constateerde dat Amstelveen er na uitbreiding van basisscholen niet onderuit kan het voortgezet onderwijs uit te breiden.

GEEN HAAST Volgens onderwijswethouder Frank Berkhout is er geen haast bij het oprichten van een vijfde VO-school, die in Westwijk zou moeten komen. “In mei 2019 hebben raadsleden een sessie gehad samen met de rectoren van de vier bestaande scholen,” zei hij. “Toen is geconcludeerd dat er gezien de plannen in de pijplijn voor KKC, HWC en Amstelveen College er op de korte termijn geen vijfde VO-school nodig is. Prognoses gaven aan dat die noodzaak pas komt rond 2028, 2030.”

Berkhout zei wel dat de bestaande scholen niet almaar kunnen doorgroeien. Het moet blijven bij de omvang die ze na lopende vernieuwing en uitbreiding krijgen. Berkhout wees ook op ontwikkelingen in buurgemeenten, “waardoor het misschien geen goed idee is om zo’n vijfde school hier te ontwikkelen.”

Zwart hield aan het idee van de motie vast, maar ontwikkelingen in buurgemeenten waren ook sommige raadsleden niet ontgaan. Bert de Pijper (ChristenUnie) vroeg zich af waarom die vijfde school per se in Amstelveen moet komen. “In Ouder-Amstel komt een mooie nieuwe school,” merkte hij op. “Waarom zouden scholieren uit Ouder-Amstel straks naar Westwijk moeten fietsen? Omgekeerd kunnen leerlingen uit Westwijk toch even goed naar Ouder-Amstel fietsen?”

DUIVENDRECHT Volgens Zwart komt de school in Ouder-Amstel tegen Duivendrecht aan: “Dat is voor Amstelveense kinderen een behoorlijk eind fietsen,” vond hij. De Pijper reageerde: “Er komen ook scholieren uit Badhoevedorp en Aalsmeer naar het KKC. Dat is ook een behoorlijk eind fietsen.” Zwart bleek bereid de optie van het uitbreiden van onderwijsvoorzieningen in buurgemeenten bij het in de motie voorgestelde onderzoek te betrekken.

SAMENWERKING Zwart ziet verder graag een samenwerkingsverband tussen de vier Amstelveense VO-scholen. “Er zijn pogingen geweest Panta Rhei bij de andere scholen te betrekken, maar tot nu toe zonder succes,” aldus het VVD-raadslid. Berkhout ziet zo’n verband er niet gauw komen: “Het is eigen aan het VO dat daar meer concurrentie is tussen scholen. Verder werkt het HWC al samen met vijf scholen elders en het KKC zit samen met het Uithoornse Alkwin Kollege in één groep. Toch vind ik dat de samenwerking beter kan. Uitbreiding van het VO is een vraagstuk dat we samen moeten oplossen. Ik moet er wel bij zeggen dat uiteindelijk niet de gemeentes, maar de schoolbesturen gaan over het stichten van nieuwe scholen.”

René de  Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie