Ook in het vmbo, zoals Panta Rhei, is het moeilijk goede leraren voor de klas te krijgen en vast te houden.
Ook in het vmbo, zoals Panta Rhei, is het moeilijk goede leraren voor de klas te krijgen en vast te houden. Google

Vervanging zieke leraren steeds lastiger in Amstelveen

29 oktober 2020 om 18:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Het wordt voor de Amstelveense onderwijswereld steeds moeilijker om de scholen draaiend te houden, wegens gebrek aan leerkrachten. Diverse raadsfracties maken zich daar zorgen over.


Clint Nieuwendijk (CDA) las in de gemeentebegroting een wat hij noemde ‘angstaanjagende zin’ dat het lerarentekort de komende jaren verder gaat groeien: “Tot voor kort werd ons nog voorgehouden dat er in Amstelveen geen lerarentekort is. Maar dat blijkt nu dus kennelijk wel het geval te zijn. Wat is er de afgelopen maanden gebeurd dat dit nu wel zo is? En is de wethouder bereid om, zoals eerder gevraagd in een motie, een fonds in het leven te roepen om het lerarentekort aan te pakken?” Ook D66 vroeg om uitvoering van de motie.


VERVANGING Volgens onderwijswethouder Frank Berkhout is er op dit moment geen probleem met het vervullen van vacatures voor leraren in Amstelveen. “Maar zodra er zieken zijn en er vervanging gevonden moet worden, dan is die wel erg moeilijk te vinden,” zei hij. “In algemene zin is er in de regio wel een lerarentekort, zoals in Amsterdam, Zaanstad en Almere. Dat zal verder toenemen. Al zijn er ook lichtpuntjes. Een positief gevolg van de coronacrisis is dat meer mensen zich melden om in het onderwijs te gaan werken. De markt is echter nog steeds krap en daarom gaan we extra inzetten op punten waar het moeilijk is. Bijvoorbeeld bij Panta Rhei. Daar zie je dat er onvoldoende leerlingen zijn om een bedrijfseconomisch gezonde school te zijn en anderzijds blijkt het daar moeilijk om met name in het vmbo goede leraren voor de klas te krijgen en vast te houden. Daarom gaan we de Panta Rhei ondersteunen.”


MIDDELEN Volgens Berkhout is er op dit moment geen behoefte aan een gericht fonds: “Er zijn voor ondersteuning van de scholen voldoende middelen beschikbaar, ook voor nascholing en bijscholing.” Overleg met schooldirecteuren is er op dit moment niet. “Die zijn momenteel druk bezig hun scholen draaiend te houden,” aldus Berkhout. “Zodra dat een beetje tot rust is gekomen, dan gaan we hiermee verder.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie